Sant Joan 2024: deu activitats a fer per aquesta festa

  • A tot arreu del país s'organitzen activitats per gaudir de la nit més curta i especial de l'any

VilaWeb

Text

Alba Tebar Gutiérrez

15.06.2024 - 21:40
Actualització: 16.06.2024 - 18:16

S’acosta Sant Joan, una de les nits més especials de l’any. A tot arreu dels Països Catalans s’organitzen activitats i tradicions per viure-la de moltes maneres diferents: de les falles del Pirineu a les fogueres d’Alacant, passant per les festes de Sant Joan de Ciutadella. A continuació, us oferim deu propostes per a fruir del solstici d’estiu i de Sant Joan 2024: foc, pólvora i fogueres a la platja. Us ho deixareu perdre?

Els cavalls, els protagonistes de Sant Joan a Ciutadella

Sant Joan a Ciutadella (Menorca) és una de les festes més conegudes que hi ha al país pels volts de Sant Joan. El 23 de juny és el primer dels dos dies grans de la festa. Amb el primer toc del flabiol a migdia comença la festa i la ciutat ja és plena de gom a gom per celebrar aquesta tradició. L’acte principal del dia és el Caragol des Born, l’esclat de la festa en què els cavalls boten al so de la música jaleo. Cap al vespre, la Qualcada torna als carrers per fer les corregudes a la plaça i el Caragol de Santa Clara. La jornada acaba amb la Beguda a la casa del caixer senyor.

L’endemà, el dia de Sant Joan, Menorca matina i s’omple de cavalls i de joc amb els Jocs des Pla, que es fan d’ençà del 1661 pels volts del capvespre. Durant tot el dia hi ha diferents actes que s’acaben ben entrada la matinada, amb l’últim toc de flabiol.

Corregudes a sa Plaça (fotografia: Prats i Camps).

Fogueres de Sant Joan a Alacant

Les Fogueres de Sant Joan a Alacant són una de les festes més importants del País Valencià. D’ençà del primer de juny, la ciutat s’omple de mascletades, fogueres i revetlles per a celebrar aquesta festa plena d’art, música i pólvora. El 1984, les fogueres van ser declarades oficialment bé d’interès turístic internacional.

Enguany, el 23 de juny a la nit, a partir de les 22.00, s’organitzen les revetlles en barraques i racons. El 24 de juny, a les 14.00, es fa una mascletà, i a la nit, a partir de les 00.00, començarà la crema de fogueres oficials. Però la festa s’allargarà fins al 29 de juny, dia en què es posarà punt final a les fogueres de Sant Joan amb un castell de focs artificials a la mitjanit.

fogueres alacant
Fogueres a Alacant.

Nit de falles al Pirineu 

De l’any 2015 ençà, les falles d’Isil, al Pallars Sobirà, formen part del patrimoni cultural immaterial de la UNESCO, juntament amb més festes que es fan al Pirineu pel solstici d’estiu. La primera referència contemporània que es té de la festa és del 1902 i se n’ha mantingut l’estructura pràcticament intacta fins ara. Se’n fan a molts indrets del Pirineu, com ara Boí, Casós, el Pont de Suert i Vilaller (Alta Ribagorça).

A Isil, el 22 de juny a les 22.15 es fa el correfoc; i a partir del 23 de juny a la nit, comença la baixada de falles del Faro. L’espectacularitat de la festa ve del fet que mentre els carrers i les places són a les fosques, la muntanya s’il·lumina. Desenes de portadors, amb un tronc encès a l’espatlla, permeten als vilatans de veure una ziga-zaga de foc enlluernadora. La processó lluminosa arriba fins als pobles on s’encén la falla principal i es fan danses tradicionals al voltant.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Sant Joan a Alins, Falles del Pirineu (fotografia: Albert Salamé).
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.
Fotografia: Albert Salamé.

Festa de l’Haro i el Taro

Els pobles d’Arties i Les, a la Vall d’Aran, mantenen una tradició ancestral: la festa de l’Haro i el Taro. La nit de Sant Joan gira al voltant de l’Haro (Les) o el Taro (Arties), un tronc d’avet sec que estat plantat durant el darrer any al mig de la plaça homònima i quan arriba el 23 de juny es crema i es ballen danses araneses. El foc s’encén al crit de “taró huec”, que en aranés vol dir “foc al taro”. El moment principal de la festa és la crema de l’Haro, quan lliguen el tronc ardent amb cordes i l’arrosseguen tumultuosament per la vila, a ritme de xaranga. És un ritual en què les flames i les cendres s’encarreguen d’allunyar els esperits malèfics i en què es vol agrair als déus l’èxit de les collites i l’arribada del bon temps. A Arties s’arrossega fins a casa del batlle i pels carrers del poble.

Baixada del riu a Camprodon

Un altre dels elements característics de Sant Joan és l’aigua. Per això, Camprodon celebra la Festa Major i hi dóna una importància cabdal. La festa és del 15 al 24 de juny, però l’acte més espectacular serà el dissabte dia 22, amb la baixada de la Font de Sant Patllari. Es farà després del dinar popular, que comença a les 13.30. A les 17.30, es farà la remullada popular al riu, davant el Pont Nou. Els joves s’enfanguen a la font i recorren els carrers del poble mentre els veïns els llancen aigua. El dia 23 també hi haurà unes quantes activitats, entre les quals destaca l’arribada de la Flama del Canigó a les 17.30, a la plaça de la Vila.

Muskhaa, The Tyets i Julieta al Festival Ítaca

La platja Gran de l’Estartit (Baix Empordà) serà l’escenari del Festival d’Ítaca, que aporta un regust musical a la festa de Sant Joan. Encapçalen el cartell Julieta, Mushkaa i The Tyets, el trident més destacat del panorama urbà català actual. Obrirà la nit el grup del Baix Empordà Classe B i la tancarà DJ Trapella a quarts de tres. També es podrà gaudir de les actuacions de Foguera i Cavall de Troia.

La Flama del Canigó

Com cada any per Sant Joan, la Flama del Canigó neix al cim del Canigó, al Conflent, i es distribueix a tot arreu dels Països Catalans. El dia 23 de juny baixarà del cim i del Coll d’Ares prop de les dos quarts de set del matí.

Enguany, malgrat la censura de la Flama del Canigó a l’Ajuntament de Vinaròs, on governen el PP i Vox, la tradició continua viva arreu dels Països Catalans. Podeu consultar-ne la ruta sencera ací. Enguany, el discurs organitzat per Òmnium en l’aplec d’equips de foc de Sant Joan serà a càrrec de Núria Cadenes.

Cremada de falles a Andorra la Vella

L’element central de la festa de Sant Joan a Andorra és la crema de falles. Enguany, el 23 de juny a les 19.00 es recollirà la Flama del Canigó a la plaça del Consell i a les 22.30 començarà la cremada de la falla tradicional. A mitjanit, es farà l’encesa de la foguera a la plaça de Guillemó. Tanmateix, enguany els focs artificials seran substituïts per un espectacle de llums làser. Tindrà una durada aproximada de vint minuts.

La Vall de Núria s’il·lumina de torxes la nit de Sant Joan

En un entorn natural com el de la Vall de Núria (Ripollès) la revetlla de Sant Joan pren un encant especial. Les torxes s’encenen al mirador de la Creu d’en Riba amb la posta de sol i es comença a caminar fins a l’embassament de Núria, de manera que es crea un contrast entre la foscor i la llum del foc. Una vegada s’arriba a la destinació, s’encén la tradicional foguera flotant. L’acte es farà el 23 de juny a la nit.

Crema de Bujots a Sant Lluís

A Sant Lluís (Menorca) mantenen la tradició dels Bujots per Sant Joan. Aquesta mena de ninots de palla satírics han decorat les portes dels veïns de Sant Lluís durant aquests darrers dies, però a la nit de Sant Joan arriben al final. Una cercavila de gegants i grallers recorre la vila per recollir tots els bujots i portar-los al fester de Sant Joan. Allà s’hi fa el concurs i es decideix el millor bujot de l’any, abans de ser cremat a la foguera de Sant Joan. Aleshores comença la festa, en què es reparteixen dolços entre els assistents.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor