Sant Feliu Sasserra sortirà del Lluçanès l’endemà passat d’haver constituït el nou ajuntament

  • És previst que l'acord s'aprovi en un ple extraordinari dilluns al vespre

VilaWeb
Redacció / ACN
13.06.2023 - 16:34
Actualització: 13.06.2023 - 18:03

Sant Feliu Sasserra preveu de sortir de la comarca del Lluçanès. Fa poc més d’un mes es publicava al DOGC la creació de la nova realitat comarcal, després d’anys d’estar encallada, i es materialitzava l’anhel general d’un territori que havia votat sobre la qüestió el 2015. A Sant Feliu, però, el no es va imposar a la consulta. El candidat d’Ara Sant Feliu i futur batlle, Joan Ramon Domènech, ha explicat a l’ACN que dilluns es convocarà un ple extraordinari per aprovar la sortida del Lluçanès, tal com van prometre. De fet, les municipals a Sant Feliu es van convertir en un plebiscit sobre aquesta qüestió. Mentre que ERC, al govern, defensava donar una oportunitat a la comarca des de dins, Ara Sant Feliu proposava sortir-ne de seguida.

Entre les raons que ha esgrimit el futur batlle per sortir del Lluçanès, hi ha la d’haver tirat pel dret “sense respectar la voluntat del poble”. De fet, Domènech ha explicat que un dels motius pels quals es van presentar a les eleccions precisament era per revertir la decisió d’entrar a la nova comarcal del Lluçanès. Ara Sant Feliu lamenta que la creació de la comarca s’aprovés “ràpid” i per “interessos partidistes”.

La creació de la comarca del Lluçanès ja contemplava que si algun municipi en volia sortir, podia fer-ho abans del març del 2026, sense cap altre tràmit. D’aquesta manera, Sant Feliu Sasserra passarà a formar part una altra vegada al Bages. L’acord s’aprovarà perquè Ara Sant Feliu compta amb quatre dels set regidors que conformen el ple. Els altres tres són d’ERC.

Domènech creu que la creació d’un nou consell comarcal suposarà “una despesa més de gent i cadires”. De fet, ell és partidari de mantenir la fórmula del Consorci del Lluçanès, ja que considera que “és una eina que funciona” i on estan inclosos tots els pobles del territori del Lluçanès. De fet, es pregunta “per què necessitem a entrar en una altra comarca i a un altre consell comarcal si ja en tenim un, que és el del Bages, i funciona”. El resultat sobre la pertinença o no dels municipis a la comarca del Lluçanès el 2015 va dibuixar un escenari complex de gestionar. Tot i que els números globals van donar suport a la creació de la comarca, cinc poblacions, entre elles Sant Feliu, van votar no. Cap dels municipis on va guanyar el no va entrar a formar part de la nova comarca, a excepció de Sant Feliu. Per tant, la previsió era que els vuit municipis del ‘sí’ i Sant Feliu funcionessin els quatre anys vinents encara sense consell comarcal però a través d’una mancomunitat. Aquest òrgan transitori ha d’actuar com a vertebrador del territori fins al 2027, moment en què es preveu constituir el nou Consell Comarcal del Lluçanès.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor