Sant Cugat repassa el procés d’independència de Cuba amb una exposició que inclou l’estelada més antiga que es conserva

  • La mostra es titula 'Cuba, de colònia a nova república (1898-2018)'

VilaWeb
Redacció
13.12.2018 - 17:00
Actualització: 14.12.2018 - 08:59

El Museu del Monestir de Sant Cugat del Vallès convida a fer un viatge a l’illa de Cuba, amb l’exposició ‘Cuba, de colònia a nova república (1898-2018)‘. Enguany, 120è aniversari de la independència de Cuba, es vol difondre la realitat social, econòmica i política del règim colonial i els canvis que va implicar-hi l’establiment de la república. Tot plegat, amb un paral·lelisme amb la situació que es viu actualment a Catalunya.

L’exposició ‘Cuba, de colònia a nova república (1898-2018)’ és el resultat de més de vint anys de dedicació de l’empresari Joan Franquesa a aplegar documents i mapes vinculats a la història i el procés d’independència d’aquell país. Inclou peces que van de l’època colonial de les havaneres, el sucre i el rom, fins a la guerra de la independència. Alhora, s’endinsa en els primers anys de la república i es pot entendre com el nou estat es va finançar amb bons per pagar els danys de la guerra i invertir en infrastructures.

Entre les peces exposades, es destaquen autògrafs del general Máximo Gómez i Antonio Cánovas del Castillo, tots dos personatges clau en el procés d’independència de Cuba, a més d’objectes de l’època, com ara mapes, gravats i cartes. També s’hi exposa una petita reproducció del monument dedicat a Antonio López, marquès de Comillas, retirat recentment a la ciutat de Barcelona, i documents sobre la producció de sucre, la banca i el comerç. Un altre atractiu de la mostra és material inèdit sobre l’esclavitud africana i asiàtica.

L’estelada més antiga
A banda, la mostra exhibeix l’estelada més antiga que es conserva. Va ser feta l’any 1915 i la van dur al front un grup de catalans combatents a la Primera Guerra Mundial. Es va inspirar en la bandera cubana i en el procés d’independència de Cuba respecte de l’imperi espanyol.

Segons la regidora de Cultura de Sant Cugat, Sílvia Solanellas, és un element cabdal de l’exposició que ha cedit el Museu d’Història de Catalunya. ‘Amb aquesta proposta volem contextualitzar la realitat política, econòmica i social que es vivia en l’època colonial, el procés d’independència i les relacions que s’han establert aquests darrers dos-cents anys entre Catalunya i Cuba.’

L’exposició, produïda pels Museus de Sant Cugat, ha comptat amb la col·laboració del Museu d’Història de Catalunya, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu d’Història de Barcelona, el Museu d’Olot, la Biblioteca-Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, el Museu d’Arenys de Mar i el Museu de Terrassa. Es pot visitar fins el 21 d’abril a Sant Cugat del Vallès. Després és previst que viatgi per més punts del país.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor