16.06.2016 - 18:28
VALÈNCIA, 16 (EUROPA PRESS)
La Conselleria de Sanitat ha aportat a Fiscalia Anticorrupció l’informe que li ha trasllat l’exgerent de l’Hospital Provincial de Castelló Rafael Arce, en què al llarg de 80 pàgines detalla les “incidències” que va detectar quan va estar al capdavant d’este centre hospitalari des del març de 2014 fins a setembre de 2015, tot i que les actuacions qüestionades són prèvies al seu nomenament.
Arce ha presentat en este informe, en els que s’inclouen 11 annexos, en els servics jurídics del Consorci Hospitalari Provincial de Castelló –integrat per la Generalitat i la Diputació–, el dia 10 de juny de 2015 i ho va lliurar per a la seua custòdia alhora a una notaria el 16 de juny de 2015.
Entre les irregulars detectades a l’informe, facilitat per la Conselleria de Sanitat, cita una partida de 29,4 milions pendent d’aplicació o el desviament de més de sis milions per al pagament de costes judicials a altres fins.
Ara Sanitat, a través de l’actual gerent, ha traslladat el document al ministeri públic perquè se sume a les 4.713 factures presumptament irregulars per valor de 25 milions emeses per l’empresa Piaf, investigada en Gürtel, i Telecso perquè s’investiguen si són constitutives de delicte.
Els fets que es recullen en este informe han estat actuacions executades pels equips directius previs a la seua arribada a la gerència en 2014 i que anava detectant en la seua “gestió diària”. Arce explica en el text que desconeix si es tracta de “fets aïllats” ni que suposen “un número clausus” ja que no ha realitzat una auditoria.
Entre estes possibles irregularitats, assenyala la inexistència d’una imatge fidel de la comptabilitat de l’hospital, el canvi de destí de fons finalistes lliurats per la Conselleria en octubre del 2003, quan Vicente Rambla era conseller i Carlos Fabra estava al capdavant de la Diputació, per al pagament de deutes judicials ja que dels 7,3 milions rebuts sol es van destinar 1,6, mentre que els restants van entrar en tresoreria per al pagament de diferents fins.
De la mateixa manera, anota una partida de 29,4 milions pendent d’aplicació que en la pròpia auditoria financera no es té constància o la contractació “irregular” de més d’un centenar de treballadors que porten diversos anys rotant amb contractes d’acumulació quan a vegades ni tan sols eren en cap borsa.
Alhora, considera que l’Hospital “no va complir” amb la llei de contractes de servicis públics ja que s’adjudicaven amb “una sola oferta i de manera totalment arbitrària”.
PROVEÏDORS
Entre estes anomalies, assenyala 351.964,38 euros adjudicats a proveïdors des de 1 de gener al 3 de juny de 2014, quan era conseller Manuel Llombart i Javier Moliner estava al capdavant de la Diputació, “en aparença sense l’existència d’expedients” i tots ells, un total de 155 factures, inferiors als 18.000 euros.
De la mateixa manera, va detectar l’existència d’adjudicataris, l’import d’operacions anuals dels quals és superior a l’adjudicat en el plec o la compra d’un grup de fotocopiadores sense expendients aparents i que no va aconseguir localitzar.