25.11.2024 - 11:05
|
Actualització: 25.11.2024 - 11:29
La plataforma Sanitaris per la Llengua denuncia que la Conselleria de Salut de les Illes ha eliminat el català dels documents de consentiment informat que han de signar els pacients abans de pràctiques invasives. Estaven disponibles en versió bilingüe a tots els hospitals de l’IBsalut –excepte a Son Llàtzer–, però ara, amb el canvi de sistema informàtic, s’han eliminat i solament hi ha les versions en castellà.
“La no-disponibilitat d’aquests documents en català vulnera l’autonomia i els drets dels pacients de les Illes, especialment d’aquells que tenen el català com a llengua preferent”, adverteixen els sanitaris. Diuen que es dificulta la comprensió completa de les intervencions mèdiques a les quals es poden sotmetre, cosa que implica un perill. “S’ha de garantir que tots els pacients rebin una informació equitativa i adaptada per a prendre decisions informades i els documents en llengua pròpia són essencials per a assegurar aquests principis”, expressen.
La plataforma, en assabentar-se d’aquesta supressió l’estiu passat, es va reunir d’urgència amb la consellera, Manuela García. El govern es va comprometre a tenir disponible la versió en català a tots els centres –Son Espases ja la té, atès que té un altre sistema informàtic– al cap de dos mesos, però ja n’han passat tres i encara no s’ha solucionat. Segons que expliquen fonts de la plataforma, la consellera va prometre que era un tema que li importava molt, però la realitat diu la contrària.
Per què és important el document de consentiment?
“Sí que hem de mirar prim com a pacients els consentiments informats. Sí que hem de ser exigents com a sanitaris amb nosaltres mateixos i els nostres companys en el respecte de l’autonomia dels pacients”, comenta en un fil de X Tomeu Ramis, secretari de la plataforma. “Perquè el pacient pugui prendre la decisió que més li convé, ja sigui acceptar un tractament, decantar-se per un altre que estigui indicat o el rebutgi, ha de tenir la informació rellevant, presentada de manera entenedora”, recorda.
“Quan un sanitari pren una decisió pel pacient sense que li ho demani o quan no li presenta totes les opcions indicades, li anul·la l’autonomia i és paternalista. Quan no li explica de forma entenedora aquestes opcions i no deixa temps per a les preguntes, conculca el seu dret a l’autonomia”, explica.
Vos heu preguntat mai per què quan anau al metge a vegades vos fa signar uns 'papers'? Són uns 'termes i condicions' per no mirar molt prim? Són importants, aquests papers? Ni més ni manco són la concreció d'un dels principis fonamentals de l'ètica mèdica. Vinga, fil 🧵! (1)
— Tomeu Ramis (@tomeuFTL) November 21, 2024
El català, eliminat també dels trens
A aquesta denúncia s’afegeix el nyap del govern amb els trens de Mallorca, que mostraven informació en un idioma inventat que no era català i, quan van solucionar-ho, el mantenien relegat després del castellà, cosa que vulnera la llei de normalització lingüística. En aquest cas, també es va atribuir el problema a canvis al sistema informàtic.