06.06.2016 - 22:00
|
Actualització: 07.06.2016 - 08:32
Les eleccions primàries als Estats Units, que decideixen qui és el candidat a la presidència per cada partit, ja arriben a la fi. Avui voten sis estats, entre els quals Califòrnia i Nova Jersey, i ja només faltarà el Districte de Columbia, d’ací a una setmana.
Entre els republicans, Donald Trump ja ha aconseguit la nominació, tot i que això crea enormes problemes al seu partit per les contínues polèmiques que aixeca. Però la batalla –inesperada fins a un cert punt– és al bàndol demòcrata, on Hillary Clinton no aconsegueix de tancar la nominació amb tanta seguretat com voldria.
Clinton té la nominació assegurada, segons Associated Press
En aquest moment, Clinton té 1.807 delegats compromesos a favor seu i Sanders en té 1.517. I encara hi ha en joc 851 delegats. Ara, en la convenció demòcrata, a més dels delegats escollits per la votació popular, hi prenen part els anomenats superdelegats, gent de l’aparell del partit que poden votar sense ser escollits per ningú. Segons l’agència Associated Press, citada per The New York Times, Clinton té el suport de prou superdelegats. Diu AP que ha entrevistat 714 superdelegats: 571 donen suport a Clinton, 48 donen suport a Sanders i 95 no s’han pronunciat. Amb aquestes dades es podria assegurar la nominació. Però Clinton mateixa ha recordat a Twitter que encara ‘hi ha primàries per guanyar’:
We’re flattered, @AP, but we've got primaries to win. CA, MT, NM, ND, NJ, SD, vote tomorrow! https://t.co/8t3GpZqc1U
— Hillary Clinton (@HillaryClinton) June 7, 2016
El resultat és més obert que no sembla. Els delegats han de votar el candidat pel qual han estat elegits, però els superdelegats poden canviar de vot sense donar explicacions. Ací hi ha la clau de la resistència de Sanders. Si aconsegueix empatar o encapçalar el vot popular, els superdelegats dubtaran de la seva promesa de votar Clinton.
Ara tot se centra en la votació de Califòrnia. Dels 851 delegats que s’escolliran en les darreres primàries, més de la meitat, 546, són de Califòrnia, un estat on molts joves fan una campanya molt agressiva en favor de Sanders, que hi ha fet actes molt multitudinaris. Per empatar amb Hillary Clinton, hauria de guanyar dos delegats de cada tres de Califòrnia, una tasca gairebé impossible. Però, fins i tot si no empatés, només de guanyar a Califòrnia el nerviosisme s’apoderaria dels superdelegats.
Aquestes darreres hores, Sanders els va acorralant: contraposa el vot popular a la seva fidelitat al partit i denuncia allò que considera una manipulació de les primàries, perquè el vot d’aquests superdelegats modifica les preferències populars.
Una convenció oberta
El procés electoral de les primàries acabarà a la convenció demòcrata que es farà a Filadèlfia el mes vinent. És allà que els superdelegats han d’acabar d’aclarir què voten. Però Sanders podria trobar-s’hi amb una ocasió única si Clinton té problemes arran de la investigació sobre l’ús que va fer del correu electrònic privat mentre era secretària d’estat.
És difícil d’imaginar-se que Clinton hagi d’abandonar la cursa per l’afer dels correus. Però ningú no ho descarta, a hores d’ara. Fins i tot hi ha sobre la taula el nom de Joe Biden com a candidat a substituir-la en aquesta hipòtesi. Si això passés, però, Sanders tindria una ocasió d’or en cas que avui aconsegueixi un bon resultat.
Amb un bon resultat de Sanders, el nombre de delegats s’igualaria molt amb els de Clinton. I per al partit seria molt difícil de justificar el nomenament d’un tercer candidat com podria ser Biden, passant per alt Sanders i el seu suport.
Però tot depèn de què passi avui, sobretot a Califòrnia. És la darrera carta de Sanders per a canviar les eleccions americanes i segurament també els Estats Units mateix.