02.03.2016 - 02:12
|
Actualització: 02.03.2016 - 10:20
Tretze estats dels cinquanta que componen els Estats Units van votar ahir en l’anomenat ‘superdimarts’ per a escollir els candidats del Partit Republicà i del Partit Demòcrata a la Casa Blanca. En onze estats els dos partits fan primàries i en dos més es fan ‘caucus’, però només del Partit Republicà
Donald Trump entre els republicans i Hillary Clinton entre els demòcrates apunten com a vencedors de la cursa. En tots dos partits hi ha contrincants seriosos que els disputen el triomf, però Trump i Clinton han emergit després d’aquesta nit com els candidats més segurs a la nominació presidencial.
Trump, cada vegada més sòlid
Al costat republicà, Donald Trump sembla confirmar-se com a candidat al novembre, perquè cap dels altres candidats no va aconseguir ni fer-li ombra. La perspectiva de la nominació d’un candidat tan extremista fa que els republicans vegin poques possibilitats de guanyar a les eleccions a la Casa Blanca.
L’únic candidat que va fer front a Trump d’una manera efectiva va ser Ted Cruz, que va guanyar a Texas i a Oklahoma i va per davant a Alaska. Mentrestant Marco Rubio va guanyar a Minnesota . Però Trump es va emportar set estats i ja s’ha acosta als tres cents delegats a la convenció, mentre que Ted Cruz en té poc més de la meitat.
Clinton guanya, però Sanders resisteix
Entre els demòcrates, els primers estats a declarar guanyadors han estat Vermont, Geòrgia i Virgínia. Vermont és l’estat de Sanders i era clar que hi guanyaria. Finalment hi va obtenir el 90% dels vots, però com que és un dels estats més petits de la unió això es va traduir en pocs delegats. A Geòrgia i Virgínia, en canvi, Clinton va aconseguir victòries molt clares, amb el 74% i el 65% dels vots.
Massachusetts fou ahir un estat especialment disputat, però finalment es va decantar cap a Clinton. Tanmateix, Sanders va guanyar a Minnesota, Colorado i a Oklahoma, fet que li permet de mantenir-se a la cursa. Després d’anit Clinton té 544 delegats i Sanders 349.