07.02.2019 - 14:54
|
Actualització: 07.02.2019 - 16:44
Cinc dies abans del judici Pedro Sánchez s’ha presentat al Consell d’Europa per a intentar netejar la imatge d’Espanya. El president espanyol ha afirmat que l’estat defensa la independència judicial i té un dels sistemes ‘més garantistes del món’. I ho ha fet en el moment que la justícia i la democràcia espanyoles són més qüestionades que mai.
Per a Sánchez, Espanya és una democràcia ‘plena, moderna i avançada’. Un discurs que vol legitimar un sistema que aixeca dubtes a Europa. Sánchez ha centrat el seu argument a defensar la separació de poders i la independència judicial de l’estat. Per acabar-ho d’adobar, ha dit que Espanya és un dels sistemes ‘més garantistes’. A més, ha aprofitat el viatge per a reunir-se amb el president del TEDH, Guido Raimond.
Jaume Alonso-Cuevillas ha reaccionat a la visita de Sánchez al Tribunal Europeu de Drets Humans amb aquesta piulada:
En una democràcia plena, amb plena separació de poders, un President de Govern mai no es reuniria amb el tribunal que en breu ha de jutjar si el seu país respecta els drets humans
De debò, qui els assessora ??#ThisIsTheRealSpain https://t.co/8heciOX88H
— Jaume Alonso-Cuevillas i Sayrol (JACS) (@JACS_JaumeACS) February 7, 2019
Un discurs que ha fet davant del Comitè d’Ambaixadors del CoE, en el marc d’una visita institucional a Estrasburg, la setmana abans de l’inici del judici contra l’1-O en una clara estratègia per a canviar el relat i netejar la imatge de l’estat espanyol. ‘En moment de ‘fake news‘ i realitats augmentades no deixaré mai d’apel·lar a la força de les dades reals, objectius i constatables’, ha argumentat fent una defensa de la campanya iniciada per Josep Borrell al capdavant del departament d’exteriors i que ha generat molta polèmica amb les seves primeres accions.
Sobre el Tribunal Europeu de Drets Humans, institució vinculada al Consell d’Europa, Sánchez ha explicat que Espanya veu les decisions del tribunal com ‘una garantia addicional al dret d’empara que el sistema jurídic espanyol reconeix als seus ciutadans’, malgrat les dificultats imposades pel TC a les defenses dels presos polítics per a accedir a la justícia europea. Durant bona part del seu discurs, Sánchez ha valorat el paper del Consell d’Europa i s’ha referit a ‘l’especial rellevància històrica’ que té per a Espanya, que va ingressar a l’organisme internacional l’any 1977.
El president del govern espanyol també ha assenyalat que si hi ha una ‘lliçó’ del passat és ‘que no es pot governar ignorant les minories, excloent veus i limitant drets i llibertats’. En aquest sentit, ha remarcat el paper de la constitució espanyola del 1978, que a parer seu va servir per ‘consagrar llibertats fonamentals’ i va dotar l’estat d’una organització territorial que considerava ‘l’especificitat i diferències’ dels diferents territoris. Amb l’autonomia intervinguda i amb l’amenaça de l’extrema dreta espanyola, Sánchez s’ha atrevit a afirmar que l’estat espanyol és un dels més descentralitzats del món.
Sánchez ha aprofitat la visita per a reunir-se amb el president del TEDH, Guido Raimondi. És el primer cop que un cap de l’executiu espanyol es reuneix amb el responsable d’aquesta alta instància judicial. Pel que fa a la coincidència de la trobada pràcticament amb l’inici del judici contra l’1-O, el govern espanyol nega que la visita sigui ‘oportunista’ i assegura que estava pactada ‘des de fa temps’.