27.07.2018 - 13:03
|
Actualització: 27.07.2018 - 13:10
Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull han demanat d’apartar de la sala que els ha de jutjar els magistrats Manuel Marchena, Andrés Martínez, Juan Ramon Berdugo i Luciano Varela. La seva defensa ha presentat un escrit de recusació contra tots ells argumentant que aquests mateixos jutges van participar en la fase d’instrucció del cas, ja que formen part de la sala d’enjudiciament que va admetre a tràmit la querella de la fiscalia per la qual va començar el cas. Segons l’article 6 del conveni europeu dels drets humans i el 24 de la constitució espanyola, els processats tenen dret de ser jutjats un tribunal imparcial. La defensa interpreta que en el seu moment admetessin la querella de fiscalia ja suposa un posicionament dels jutges, de manera que no serien imparcials.
‘Quina esperança pot tenir aquesta defensa que la Sala conclogui que els fets són penalment atípics i que els processats mereixen de ser absolts quan en el seu dia quatre dels cinc magistrats van concloure que aquells fets tenien rellevància penal?’, demana l’advocat Jordi Pina en l’escrit de recusació.
A banda, també s’exposa que aquests jutges han coincidit en diverses ocasions en la mateixa sala amb el magistrat instructor Pablo Llarena. ‘El senyor instructor i els membres del tribunal enjudiciador s’han mantingut en contacte i col·laboració personal durant tot el temps que ha durat la investigació que ens portarà fins al pròxim judici, tenint sense dubte ocasió per a comentar els detalls d’un procediment amb tanta rellevància mediàtica i política com el present, cosa que resulta perfectament comprensible que passi entre persones afectades per una causa de tanta entitat.’
Pina reconeix que aquests fets no han tingut lloc per voluntat del tribunal, sinó per l’aplicació de la llei espanyola, però adverteix que, arribat el cas, això serà exposat davant del tribunal Constitucional espanyol i el tribunal europeu de Drets Humans (TEDH). Llavors, els tribunals hauran de valorar si s’ha garantit als acusats un procediment amb totes les garanties. La defensa recorda que el TEDH ja ha censurat en altres ocasions la regulació processal espanyola per no garantir plenament els drets dels acusats.
Llegiu ací l’escrit de recusació que ha presentat l’advocat Jordi Pina:
També demana al Constitucional que declari l’agost mes hàbil
La defensa de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull també ha presentat un escrit al Constitucional espanyol perquè declari el mes d’agost com a hàbil per la causa contra l’1-O, tal com ha fet el Suprem. En aquest sentit, els lletrats volen que el tribunal resolgui els recursos d’empara que varen presentar contra la presó preventiva decretada pel jutge Llarena.
Segons l’escrit, no declarar com a hàbil el mes d’agost suposaria una vulneració dels drets dels presos polítics. A més, la defensa critica que el Constitucional admeti els recursos d’empara com una tàctica dilatòria perquè la causa no arribi a Europa. En aquest sentit, recorden que el TC refusa gairebé el 98% dels recursos d’empara, però en el cas de la causa de l’1-O els ha admès a tràmit tots sense atorgar cap mesura cautelar o fixar un termini per a resoldre’ls.
A més, els advocats critiquen que el tribunal es reunís de manera urgent un dissabte per impedir la investidura del president Carles Puigdemont, però, en canvi, ‘quan es tracta de garantir els drets dels parlamentaris els mesos van transcorrent sense cap mena d’activitat processal efectiva.’
Per això, en l’escrit, s’avisa que si la inacció continua, la defensa anirà el TEDH per a denunciar la tàctica dilatòria de la justícia espanyola.