05.06.2018 - 08:31
|
Actualització: 05.06.2018 - 15:48
El govern de Pedro Sánchez va prenen forma a poc a poc. Després de l’anunci de Josep Borell com a ministre d’Afers Estrangers, avui han començat a trascendir més noms. Carmen Calvo, qui fou ministra de Cultura en el primer govern de José Luis Rodríguez Zapatero, ha estat triada com a nova vice-presidenta espanyola. A petició de Pedro Sánchez, compaginarà aquest càrrec amb el de ministra d’Igualtat. Calvo era fins ara secretària d’Igualtat del PSOE.
Nascuda a Cabra (Còrdova), Calvo té seixanta-un anys i és doctora en dret constitucional. Arran de l’aplicació del 155 contra Catalunya, la nova vice-presidenta fou la negociadora del PSOE amb el PP i Ciutadans.
Després de Calvo han aparegut més noms. Meritxell Batet, que encapçalava la llista del PSOE per Barcelona, ha estat nomenada ministra d’Administracions Públiques. Diputada al congrés des del 2004, Batet forma part del cercle de confiança del nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Fins al 2008, però, no es va afiliar al PSC.
Després de les eleccions del 2015, Sánchez va encomanar a Batet que perfilés les negociacions per formar una alternativa al govern de Mariano Rajoy. Aquelles negociacions van acabar amb la investidura fallida del dirigent socialista amb els vots de Ciutadans. Ara, Batet serà la cara del govern espanyol en les negociacions amb la Generalitat de Catalunya.
María Jesús Montero, ex-consellera d’Hisenda de la Junta d’Andalusia, ha estat nomenada com a nova ministra d’Hisenda. Montero era un càrrec de màxima confiança de la gran rival de Sánchez dins del PSOE, Susana Díaz.
Canvis al partit i més noms
Mentre el president espanyol estructura l’executiu, el PSOE ha informat que Adriana Lastra serà la nova portaveu del partit al congrés espanyol. Confirmant així que Margarita Robles s’integrarà en el nou govern. Mitjans de Madrid la situen al capdavant d’una macro-cartera de Justícia i Interior.
El número tres del partit i secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos, ocuparà el ministeri de Foment. El polític valencià va tenir un paper rellevant en les negociacions prèvies a la votació de la moció de censura. Dins del PSPV ha estat crític amb el lideratge de Ximo Puig i en les darreres primàries va donar suport al candidat alternatiu, Rafa García.
Sánchez recupera una altra figura vinculada amb Zapatero per al ministeri d’Energia i Medi Ambient, Teresa Ribera. Amb l’ex-president fou secretària general de la mateixa matèria, en aquell moment no existia el ministeri. Ribera, llicenciada en dret constitucional i ciències polítiques, ha estat dues vegades directora de l’Oficina Espanyola del Canvi Climàtic. La seva signatura va servir per autoritzar el polèmic projecte del Castor.
D’altra banda, el ministeri de Sanitat podria recaure en Rafael Bengoa, qui fou ex-conseller del govern basc durant el mandat de Patxi López. Arran de la reforma sanitària impulsada per Barack Obama als EUA, el president nord-americà el va fitxar com a assessor.
Pel que fa al Ministeri d’Economia, l’escollida és Nadia Calviño, que fins ara ocupava un alt càrrec a les institucions europees com a directora general de pressupostos de la Comissió Europea (CE). Abans de la seva etapa a Europa, havia treballat al Ministeri d’Economia –primer al Servei de Defensa de la Competència a les ordres del llavors secretari d’estat d’Economia, Luis de Guindos, i amb l’arribada de Pedro Solbes al capdavant del ministeri, Calviño va ascendir a directora general de competència. També ha exercit com a professora de la Universitat Complutense. En el terreny personal, és filla del que va ser director general de RTVE en l’etapa de Felipe González.