Sánchez diu que el PP hauria aprovat l’amnistia si hagués pogut pactar amb Junts

  • El president espanyol considera anormal el fet que hi hagi quatre taules i verificadors diferents amb ERC i Junts

VilaWeb

ACN

07.12.2023 - 10:53
Actualització: 07.12.2023 - 12:11

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat la llei d’amnistia com una norma que encarnava perfectament els valors de la constitució espanyola i que serviria per a superar desavinences i “retornar al sistema polític els actors que n’eren fora”. En aquest sentit, diu que està convençut que si el PP no hagués necessitat el suport de Vox per intentar la investidura de Feijóo i hagués pogut pactar amb Junts també hauria aprovat l’amnistia. Una vegada més ha apuntat que considerava anormal que hi hagués quatre taules de diàleg, dues amb ERC i dues amb Junts, i verificadors diferents per a cada formació, però ha insistit que tot plegat permetria de recuperar un debat normalitzat sobre el model territorial.

Tot plegat ho ha dit en una entrevista a Antena 3, en què ha defensat l’amnistia de tots els vessants, però també ha tornat a dir que havia hagut de fer de la necessitat virtut perquè hi hagués un govern progressista a l’estat espanyol.

Ha recordat que la transició es va construir sobre una llei d’amnistia que, com ara, va permetre de canalitzar els esforços per dur a terme les transformacions que necessitava l’estat espanyol: “Entenc que hi ha ciutadans que tenen recels, però gràcies a les excepcions a la norma la democràcia es va obrir camí fa quaranta-cinc anys.” I ha afegit que, amb l’acció del seu govern, considerava que la situació a Catalunya havia millorat.

També ha recordat que l’ex-president José María Aznar va signar 1.400 indults en un sol dia i es va reunir amb ETA a Suïssa, i que a Europa hi ha hagut cinquanta amnisties d’ençà de la Segona Guerra Mundial: “Parlem no només de qüestions normatives, sinó també de valors, perquè els conflictes polítics s’han de superar des de la política, no des de la judicialització de la política.”

També ha negat que l’amnistia impliqués que l’estat espanyol es penedís d’allò que havia fet a partir del 2017. “Amnistiar és perdonar, però no és cert que sigui admetre que l’estat s’ha equivocat, perquè la llei fa una reivindicació de la constitució i la democràcia espanyola i retorna al sistema polític actors que n’eren fora.”

En aquest marc, ha recordat que ningú exigia a les formacions independentistes o al president Carles Puigdemont que oblidessin o abandonessin els seus objectius polítics: “La clau és en el fet que es garanteixin la convivència i el marc constitucional.” “El que hem de fer ara és superar allò i mirar al futur”, ha conclòs.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor