Sánchez vol obligar els mitjans a informar del seu finançament amb el pretext de combatre la desinformació

  • El president espanyol vol que s'informi dels accionistes que hi ha als mitjans i que es donin les dades d'audiència de manera transparent

VilaWeb
ACN
17.07.2024 - 11:48
Actualització: 17.07.2024 - 12:59

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat el paquet de mesures de “regeneració democràtica” que proposarà a la resta de grups i que inclouen, entre més, una limitació del finançament públic dels mitjans que implicarà la publicació del nom dels accionistes i les dades d’audiència, a més de mecanismes de “defensa del pluralisme” per a evitar la concentració de mitjans. També una reforma de la llei mordassa en delictes d’expressió (de la qual no ha donat detalls) i una modificació de la llei electoral perquè les cases d’enquestes estiguin obligades a publicar les seves dades i metodologia. “La democràcia té el dret i l’obligació de defensar-se de les mentides, la desinformació, i les ingerències”, ha dit.

El president espanyol ha presentat els eixos del seu “pla d’acció per la democràcia” al congrés espanyol en un discurs en què ha advertit que la democràcia tenia uns nous enemics més subtils, que “qüestionen els resultats electorals” i “intoxiquen el debat públic” amb mentides per “minar la convivència” i polaritzar amb tècniques de desinformació.

Ha recordat que la constitució espanyola ja parla de la necessitat que els ciutadans rebin informació verídica als mitjans. “La llibertat dels mitjans és un pilar de la democràcia, i hem de garantir una premsa lliure, independent i plural i defensar la tasca dels periodistes”, ha dit, perquè “els vells enemics amb noves eines com la intel·ligència artificial i els pseudo-mitjans digitals”.

“El 86% té dificultats per diferenciar notícies autèntiques i falses”

En aquest sentit, ha destacat que segons els estudis “el 90% dels espanyols es veu exposat a notícies falses de manera recurrent, i al 86% dels espanyols els costa diferenciar notícies autèntiques i falses”.

“Cada any es produeixen a l’estat milers de boles que es propaguen un 70% més ràpid que les notícies autèntiques”, ha recordat, i així les notícies falses han aconseguit que “el 18% dels espanyols consideri que l’economia està en crisi, i un 36% temi que li ocupin la casa quan les ocupacions són el 0,06%”.

“Cap d’aquestes percepcions és casual”, ha afirmat, sinó que “hi ha algú que fabrica notícies falses per erosionar la confiança dels ciutadans en les seves institucions”.

Notícies falses i ultradreta

Segons el president espanyol, les dades indiquen que el consum reiterat d’aquestes notícies falses va lligat al vot de la ultradreta. “Hi ha un vincle provat entre la circulació de boles i l’augment de delictes d’odi”, diu. I afegeix: “Hi ha una relació entre campanyes de desinformació i la ingerència de potències estrangeres. […] Els enemics de la democràcia utilitzen les notícies falses per enverinar la convivència, polaritzar les societats i destruir els grans consensos sobre els quals es construeixen les societats democràtiques.”

Per això, segons Sánchez, calen mesures per protegir el pluralisme dels mitjans amb la lluita contra la desinformació, la ingerència estrangera i els discursos d’odi.

Nova llei d’administració oberta

També ha anunciat que el seu govern proposarà noves mesures de transparència i participació ciutadana amb una estratègia de govern obert. Sánchez presentarà als grups una nova llei d’administració pública oberta que, segons que ha afirmat, “ampliarà la qualitat i quantitat de la informació governamental”. “Volem fer del govern obert un pilar de la gestió pública.”

El segon eix del pla d’acció per la democràcia, ha dit, se centrarà a enfortir la transparència, la pluralitat i la responsabilitat dels mitjans. “Sense mitjans lliures i de qualitat no hi ha democràcia.”

És qüestió –diu– d’aplicar el reglament europeu de llibertat de mitjans de comunicació que vol establir mecanismes per a combatre ingerències polítiques, protegir els periodistes i les fonts i garantir la llibertat i pluralisme dels mitjans.

Limitació de subvencions públiques als mitjans

Per això Sánchez ha anunciat que establirà nous requisits de transparència, l’assignació de publicitat institucional i el mesuratge d’audiències dels mitjans de comunicació privats, que, a més, hauran de fer públic l’import que reben de les administracions públiques.

La proposta del president espanyol implica aprovar una modificació de la llei de publicitat institucional per limitar el finançament de les administracions. “Perquè no hi hagi mitjans que tinguin més finançadors públics que lectors, i assegurar que no hi hagi partits polítics que comprin línies editorials amb els diners de tots els contribuents.”

Mesures per a la independència dels mitjans

El conjunt de mesures també inclou mecanismes encaminats a protegir la independència editorial i els drets dels professionals i evitar que es vegin pressionats per les administracions públiques. Alhora, diu, s’establirà un nou control de defensa del pluralisme i la competència per evitar la concentració de mitjans en poques mans. A més, ha apuntat a una reforma per assegurar els drets dels mitjans de comunicació davant les grans plataformes digitals.

Vigilància de la CNMC i 100 milions per digitalització

Tot plegat, segons Sánchez, ha d’anar acompanyat d’una ampliació de les funcions i les capacitats de control de la Comissió dels Mercats i la Competència espanyola (CNMC) i d’un conjunt d’ajudes de cent milions d’euros de fons europeus per a digitalitzar els mitjans de comunicació i crear bancs de dades, desenvolupar eines i reforçar-ne la ciberseguretat.

També es pretén reforçar els drets d’honor i rectificació de la ciutadania: “Els ciutadans s’han de poder defensar si hi ha calúmnies i acusacions infundades”, ha dit.

Reforma de la llei mordassa

Malgrat que la vice-presidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, va anunciar un acord per a la derogació de la llei mordassa, Sánchez ha passat de puntetes sobre aquesta qüestió. Tan sols ha dit que proposarà una nova reforma de la llei mordassa pel que fa a la llibertat d’expressió, “en coherència amb la constitució espanyola”.

Sánchez ha provat de curar-se en salut de les crítiques de l’oposició i ha dit que el conjunt de mesures prova de garantir el “dret d’informació verídica”. “No és intenció del govern repartir carnets de fiabilitat entre mitjans.”

Obligació de publicar les dades de les enquestes

L’últim eix del pla de regeneració que ha proposat el president espanyol implica impulsar la transparència del poder legislatiu i el sistema electoral. “Ha arribat l’hora de reformar els reglaments del congrés i del senat per endurir les sancions als diputats i senadors que no presentin la seva declaració de béns i activitats, o que ho fan amb informació falsa o incompleta”, ha dit.

És una primera mesura que, segons Sánchez, ha d’anar acompanyada d’una reforma de la llei electoral que estableixi l’obligació de celebrar debats durant la campanya electoral, i perquè totes les enquestes publicades incorporin la publicació de les dades i la metodologia.

“La democràcia té el dret i l’obligació de defensar-se de les mentides, la desinformació, boles i ingerències dels qui la volen desmantellar enfangant el debat públic o comprant l’opinió de tabloides digitals a cop de talonari”, ha dit per acabar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor