18.12.2018 - 15:01
|
Actualització: 18.12.2018 - 16:41
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ironitzat sobre la consulta del 9-N i el referèndum de l’1-O, dues votacions que, a parer seu, es van fer només per a la ‘colla’ independentista, i ha negat taxativament l’existència de presos polítics a l’estat espanyol. ‘És una fal·làcia, una gran mentida’, ha dit durant la compareixença al senat, que coincidia amb el començament del judici de l’1-O al Tribunal Suprem. El president espanyol ha emplaçat les forces independentistes a fer ‘autocrítica’ i actuar amb ‘responsabilitat’, i ha recordat que el seu govern, contràriament al de les dretes, era partidari de ‘resoldre els problemes, no de prohibir-los’, en referència a una possible il·legalització de les formacions independentistes.
‘Catalunya ha votat quatre vegades’ aquests últims anys, ‘incloent-hi els referèndums que, al final, són per a la seva colla, diguem-ho així’, ha dit en resposta a la intervenció de la portaveu d’ERC al senat, Mirella Cortès.
El president espanyol ha dit als independentistes que ‘quan es proposen referèndums basats en mentides, s’aconsegueix societats fracturades i empobrides, com passa al Regne Unit’, i ha negat que els presos polítics ho siguin.
‘Voleu continuar vivint d’una gran mentida i fal·làcia, que a Espanya hi ha presos polítics i que Espanya és un estat opressor’, ha sentenciat, en resposta al portaveu del PDECat, Josep Lluís Cleries, i ha afegit que ‘la segregació de Catalunya significaria la sortida de Catalunya de la Unió Europea i, per tant, l’empobriment’ de la societat catalana.
‘Simplement, vegeu què diu Amnistia internacional: no hi ha presos de consciència, els polítics presos a Catalunya no són presos de consciència, sinó polítics que han comès il·legalitats. Ho vam advertir des del grup del PSC i jo mateix als dirigents independentistes el 2017’, ha dit Sánchez, que considera que el conflicte només es resoldrà mitjançant una ‘oferta política’ que ha de venir del diàleg entre els independentistes i els no independentistes. ‘Catalunya ha de parlar amb Catalunya’ i cal ‘transcendir la dinàmica de blocs’, ha sentenciat, perquè ‘la unilateralitat és tot el contrari del diàleg’.
‘Nosaltres estem d’acord que cal votar, la qüestió és què cal preguntar. Perquè al Regne Unit veiem que, si la pregunta situa els ciutadans davant una elecció binària i impossible, això fractura.’