Sánchez justifica l’espionatge del CNI a l’independentisme i menysté Citizen Lab

  • El president espanyol intenta de tapar el Catalangate anunciant la reforma de les lleis de secrets oficials i del CNI

VilaWeb

Redacció

26.05.2022 - 10:14
Actualització: 26.05.2022 - 11:49

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha justificat el Catalangate i ha menystingut l’informe de Citizen Lab que va destapar l’escàndol d’espionatge amb Pegasus. “El CNI va sol·licitar la intervenció de divuit persones al·ludides en les informacions de Citizen Lab, i no pas una seixantena, tal com es va dir”, ha dit al congrés espanyol, on ha comparegut per donar explicacions sobre la trama d’espionatge que ha afectat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

“Es va fer amb total respecte a la legislació”, ha insistit. Segons ell, el govern espanyol sempre ha actuat d’acord amb el que estableix la constitució. Per això s’ha negat a obrir una investigació sobre el Catalangate i a assumir cap responsabilitat política. “El president no sap ni decideix les decisions operatives dels serveis d’intel·ligència –ha dit–. Això pot haver passat en ocasions anteriors [en referència al PP], però ara us garanteixo que no passa.”

A la cambra, Sánchez tan sols s’ha compromès a reformar la llei de secrets oficials i la del CNI. Ha dit que enduriria els controls interns dels serveis secrets i que en faria més transparents les actuacions, amb la nova directora, Esperanza Casteleiro. Sobre els secrets oficials, ha assegurat que desclassificaria documents si ho reclamen els tribunals.

Especulacions i conjectures

Sobre l’informe de Citizen Lab, Sánchez ha assegurat que, després de llegir-lo amb atenció, té dubtes raonables sobre l’espionatge a l’independentisme. “La gran majoria de mòbils han estat intervinguts per actors desconeguts, aliens al govern espanyol”, ha dit. A parer seu, Citizen Lab ha estat incapaç d’identificar l’autor dels atacs i l’informe tan sols conté especulacions i conjectures en relació amb el govern espanyol.

“Qualsevol persona que hagi estat intervinguda sense autorització judicial ha estat víctima d’un delicte. No hi ha democràcia que justifiqui aquestes accions”, ha dit. I seguidament ha contraposat l’espionatge dins el consell de ministres amb el Catalangate i ha dit que aquests darrers anys s’han revelat casos d’espionatge a mandataris mundials, com ara Emmanuel Macron i Angela Merkel.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor