Sánchez encara la investidura més tensa

  • PP i Vox han incendiat el debat polític amb mobilitzacions per la llei d'amnistia · Hi ha convocada una protesta al voltant del congrés espanyol, que serà blindat per 1.600 agents de policia

VilaWeb
Cartell amb una fotografia de Sánchez amb un bigoti, inspirat en el d'Adolf Hitler, en una protesta contra l'amnistia a Màlaga (fotografia: EFE/Jorge Zapata).
Arnau Lleonart
14.11.2023 - 21:40
Actualització: 14.11.2023 - 21:52

Pedro Sánchez afrontarà avui el quart debat d’investidura de la seva carrera política, però serà el de més tensió i nerviosisme de tots. La dreta i la ultradreta espanyolistes es manifesten cada dia davant la seu del PSOE contra l’amnistia, i han arribat al punt de negar la legitimitat de Sánchez per a governar quatre anys més. PP i Vox competeixen a veure qui la diu més grossa entre querelles contra Sánchez, suggeriments que indiquen que hauria d’exiliar-se o l’afirmació grandiloqüent que l’amnistia és el començament d’una dictadura. En aquest context, agitadors de l’extrema dreta han fet crides a manifestar-se al voltant del congrés espanyol per a blocar el ple d’investidura. I el Ministeri d’Interior ha dissenyat un dispositiu policíac de 1.600 agents per a blindar la institució. Són 600 més que en la investidura de Mariano Rajoy el 2016 i 300 més que els que es van desplegar el 2012 per a la convocatòria d’envoltar el congrés espanyol.

En aquest ambient encès, Sánchez s’adreçarà als diputats a partir de les 12.00 en una intervenció sense límit de temps per a desgranar el seu programa de govern dels quatre anys vinents. S’espera també que dediqui una part substancial del discurs a parlar del conflicte polític amb Catalunya i a defensar l’amnistia, que dilluns es va registrar al congrés amb la signatura del PSOE i prou. Quan hagi acabat el discurs, la presidenta de la cambra, Francina Armengol, anunciarà un recés del temps que consideri adient.

En tornant serà el moment dels grups parlamentaris, que parlaran per ordre, de més gran a més petit i amb un temps màxim de trenta minuts. Començaran els grups més bel·ligerants, PP i Vox, i després parlaran tots els partits que han tancat acords per a investir Sánchez: Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB i els integrants del grup mixt –BNG Coalició Canària. També forma part del grup mixt la Unió del Poble Navarrés, que votarà contra Sánchez. Compromís, Catalunya en Comú i Més per Mallorca no tindran veu pròpia, perquè tota la intervenció del bloc de Sumar la farà Yolanda Díaz. L’última intervenció serà la del PSOE, que tancarà la roda dels grups parlamentaris.

Sánchez podrà triar si respon als grups un per un o bé fa una resposta conjunta a tots els grups. De fet, té la potestat d’intervenir tantes vegades com demani. Després, cada grup tindrà deu minuts per a replicar-li. La previsió és que avui es facin totes les intervencions i demà la votació, però si avui el ple s’allargués massa es podria deixar una part del debat per a demà, abans de la votació.

Si tot va com es preveu, Sánchez rebrà 179 vots a favor i serà investit per majoria absoluta en la primera votació. Tot i que PP i Vox en qüestionen la legitimitat, tindrà un suport més ampli que a l’anterior investidura i tan sols un vot menys que en la moció de censura a Mariano Rajoy, quan va arribar al govern. Tindrà el suport del PSOE (121 diputats), Sumar (31), ERC (7), Junts (7), EH Bildu (6), PNB (5), BNG (1) i CC (1). Al bloc del “no”, el PP (137), Vox (33) i UPN (1) sumen 171 vots. En cas que hi hagués qualsevol sorpresa i no arribés a la majoria absoluta, d’ací a quaranta-vuit hores es faria una segona votació, en què n’hi hauria prou amb la majoria simple.

PP i Vox escalfen la investidura

Els dirigents del PP i Vox fa dies que fan créixer la tensió política amb vista a la investidura de Sánchez pels pactes amb l’independentisme i demanen noves eleccions. Ahir la secretària general del PP, Cuca Gamarra, va dir que aquesta legislatura serà la més convulsa de la democràcia, i va dir que l’amnistia s’havia tramitat únicament per l’interès particular de Sánchez de ser investit.

“Tenim davant una investidura en canvi de la impunitat”, va dir. Considera que l’amnistia és un atac a la separació de poders que lliga de mans i peus els jutges i fiscals per a perdonar “la discòrdia civil, la violència i el terrorisme”. Tot amb tot, es va desmarcar de les convocatòries de mobilitzacions al voltant del congrés espanyol i va demanar de reconduir la protesta en manifestacions “pacífiques i cíviques” com les que el PP ha convocat dissabte.

Vox ha anat més enllà. A més d’haver presentat una querella contra Pedro Sánchez, Carles Puigdemont, el PSOE i Junts pels delictes de suborn, encobriment, usurpació de funcions del poder judicial i negociacions prohibides a funcionaris públics, ha demanat al Tribunal Suprem que suspengui cautelarment el ple d’investidura de Sánchez. L’objectiu, ha explicat, és aturar “el cop d’estat” que diu que vol fer Sánchez, i ha demanat de mantenir la tensió al carrer per a evitar un “govern il·legal”.

Val a dir que la tensió i la polarització han acompanyat Sánchez durant tota la seva presidència perquè els partits de l’oposició sempre li han criticat que trobés el suport parlamentari en els independentistes catalans i EH Bildu. Ara fa quatre anys, el qui era president del PP, Pablo Casado, li va dir “ultra” durant el ple d’investidura i va acusar-ho d’haver pres els espanyols d’ostatges per arribar a la presidència. “Heu posat el destí d’Espanya en mans de colpistes i terroristes”, va etzibar-li.

Investidura sense haver admès a tràmit l’amnistia

Inicialment, els partits independentistes reclamaven que l’amnistia hagués estat aprovada abans del ple d’investidura de Sánchez, però les negociacions es van allargar i van assumir que no era possible per la rigidesa del calendari. Tot just s’ha arribat a registrar la proposta de llei al congrés espanyol, però ni tan sols ha estat admesa a tràmit encara per la mesa, on hi ha majoria de PSOE i Sumar i no s’esperen sorpreses.

La llei es tramitarà amb urgència, però la mesa no la qualificarà fins dimarts vinent, dia 21, quan Sánchez ja sigui president del govern espanyol. Després d’això s’obrirà un procés que transcorrerà amb certa agilitat pel congrés espanyol –i durant la qual ERC podria presentar-hi esmenes–, però que s’aturarà durant uns mesos quan arribi al senat espanyol. El PP, que hi té majoria absoluta, va aprovar ahir una reforma del reglament perquè la mesa del senat pugui decidir si tramita les propostes de llei per majoria absoluta o no; fins ara ho decidia el congrés.

Amb aquest canvi, la llei d’amnistia es pot tramitar amb el procediment ordinari, que durarà dos mesos. Cal tenir en compte que el mes de gener no es considera hàbil, de manera que el procés encara s’allargarà més i la llei d’amnistia podria no ser aprovada fins a la primavera.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor