05.07.2018 - 20:15
|
Actualització: 05.07.2018 - 20:19
TEMA DEL DIA
Diàleg. S’ofereix plaça de guionista amb incorporació immediata a jornada completa per treballar entre la Moncloa i el Palau de la Generalitat. La durada del contracte serà de quatre dies, amb possibilitat de recontractació al setembre. Pedro Sánchez i Quim Torra s’han de reunir dilluns dia 9 a la Moncloa i encara no hi ha ordre del dia de la reunió, i possiblement no n’hi haurà. Les encarregades de pactar l’ordre del dia eren la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, que teòricament havien de tancar-lo ahir, però han desistit. Van tornar a parlar per telèfon una vegada més, a quarts de set del vespre. Artadi anava amb cotxe cap a Figueres, a rebre les preses catalanes traslladades generosament per Sánchez a la presó del Puig de les Basses. Batet devia ser al seu despatx o anant cap a un acte oficial. Han parlat molt per telèfon, però no s’han reunit. No cal. Parlen des de dues galàxies diferents.
El resultat és que, ara com ara, tenim dos guions absolutament diferents. El president Torra vol parlar de com ‘culminar’ el procés d’autodeterminació, d’aixecar la suspensió de les lleis socials per part del Tribunal Constitucional i de la situació dels presos i exiliats. Batet proposa de parlar d’infrastructures, de finançament i del retorn de Catalunya als organismes autonòmics, com la conferència de presidents o el Consell de Política Fiscal i Financera. Torra vol parlar de futur i Sánchez li proposa un retorn al passat autonòmic, com si a Catalunya no hagués passat res durant aquest darrer any.
A mesura que s’acosta la reunió, l’expectativa sobre els resultats es va refredant i tant al Palau de la Generalitat i a la Moncloa creix l’escepticisme. A la Generalitat ja donen per bona l’obertura d’un diàleg que tingui continuïtat. Per això Torra ha anunciat avui al parlament que proposarà una segona reunió a Sánchez al setembre al Palau de la Generalitat. I a la Moncloa els sembla fantàstic no anar més enllà, perquè Sánchez no pot fer ni vol fer ‘concessions’ als independentistes, amb una opinió pública espanyola que considera que traslladar els presos a presons catalanes, d’acord amb la llei, és cedir al ‘xantatge’ independentista.
Hi haurà diàleg, però no hi haurà negociació, perquè els punts de partida són massa distants. Perquè hi hagi negociació, Sánchez hauria de reconèixer que Espanya té un conflicte polític a Catalunya que s’ha de resoldre políticament. El conflicte polític de Catalunya no es resoldrà en el marc d’una conferència de presidents autonòmics, ni el finançament en el CPFF. El conflicte es resoldrà votant en un referèndum pactat i reconegut internacionalment. Mentre això no es reconegui, el diàleg serà parlar per parlar. Torra deia aquest matí al parlament que la trobada serviria per a ‘descongelar’ les relacions, i té raó, perquè la setmana que ve es preveu que hi hagi una onada de calor.
MÉS QÜESTIONS
Ábalos avisa Puig que no tindrà ‘cap tracte de favor’ amb el País Valencià. Si algú s’havia fet il·lusions pensant que el fet que el ministre de Foment espanyol fos valencià ajudaria a superar la discriminació en les inversions d’infrastructures, ja s’ho pot treure del cap. José Luís Ábalos ha explicat que no es desdiria de les reivindicacions que com a socialista valencià ha fet aquests darrers anys, però ha advertit que el País Valencià no rebria ‘cap tracte de favor’ més enllà de l’especial ‘sensibilitat’ cap a la seva terra. Això ho ha dit precisament després de reunir-se amb el president Ximo Puig, amb qui està enfrontat políticament tot i ser del mateix partit. La reunió no ha servit per a tancar cap acord concret ni cap millora sobre els plans inversors del govern espanyol. Per mirar de dissimular el fracàs de la reunió, Puig ha explicat que havia transcorregut en ‘una atmosfera diferent i una dinàmica de cooperació’ molt distinta de la que hi havia amb el govern del PP. Ábalos tan sols ha verbalitzat dos compromisos: el nou coordinador del corredor mediterrani serà valencià i demanarà a la Unió Europea que inclogui les connexions ferroviàries amb els eixos cantàbric i atlàntic de mercaderies, que el PP va deixar fora. Precisament, les Corts han aprovat una resolució per unanimitat denunciant la marginació del País Valencià i demanant que es corregeixin les polítiques de la UE que deixen la societat valenciana desconnectada de dos dels tres principals corredors ferroviaris: ‘Impliquen una fallida de la igualtat d’oportunitats i hipotequen el nostre futur’, diu el text.
Puig aprofita l’operació Alqueria per retallar poder a les diputacions. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat en la sessió de control de les Corts que el Consell redacta una llei de governs locals, que servirà per a impulsar ‘al màxim’ el principi de subsidiarietat. L’objectiu és traslladar les funcions de l’administració local de les diputacions als ajuntaments, l’administració més pròxima als ciutadans. Ho ha dit responent a una pregunta de Podem, però tothom s’adona que coincideix amb l’operació Alqueria que investiga presumptes irregularitats a la Diputació de València. El portaveu de Podem, Antonio Estañ, ha criticat ‘la passivitat i el continuisme’ del Consell en la política sobre les diputacions, malgrat que un dels punts del Pacte del Botànic era la defensa del municipalisme i la comarcalització. I ha remarcat que casos com el de l’operació Alqueria, que ha motivat la dimissió del president de la Diputació de València, demostren que encara tenen vigència ‘les inèrcies del passat’. La Generalitat ja va provar d’assumir les competències de les diputacions en Esport i Turisme però l’intent va ser tombat pel Tribunal Suprem espanyol.
Bel Busquets deixa l’escó al parlament per dedicar-se al govern. La vice-presidenta del govern, Bel Busquets, deixarà l’acta de diputada de Més per Mallorca i serà substituïda a la cambra per Miquel Gallardo, segons fonts del grup parlamentari. Vol dedicar-se únicament a la feina de vice-presidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme. En una carta enviada a la militància, explica que després de l’estiu ve un període de moltes lleis. ‘Som un grup parlamentari petit –afegeix– i tots els diputats i diputades s’hauran de dedicar a això amb la màxima intensitat. Estic segura que Miquel Gallardo assumirà el repte amb tota la il·lusió, energia i responsabilitat que el caracteritzen.’ En la missiva agraeix als companys del grup parlamentari, començant pel seu antecessor, l’ex-vice-president Biel Barceló, la seva col·laboració en aquest temps a la cambra balear.
La web ‘Lo català a la Franja’ compleix 15 anys d’informació. L’any 2003 va obrir ‘Lo català a la Franja’. Impulsada per Natxo Sorolla, tenia l’objectiu de recollir informacions sobre la Franja i difondre la llengua i la cultura catalanes. La web va començar amb el nom de Catalarago al servidor gratuït Mallorcaweb, mitjançant una web estàtica feta en html manualment. Poc temps després, les notícies es van gestionar des d’un bloc de Blogspot, i l’any 2009 va migrar completament al sistema WordPress i amb domini propi, que és com es coneix en l’actualitat: Lafranja.net. És una web que aplega informació sobre la Franja: sobre llengua, activisme, lleis de llengües, literatura, recerca, i evidentment, sobre el territori del Matarranya, Baix Cinca, la Llitera i Ribagorça, a més de les relacions de la Franja amb Aragó, amb Catalunya i amb el País Valencià.
LA XIFRA
90,16 euros era la despesa mínima que havia de fer un andorrà a l’estat espanyol si volia que li retornessin l’IVA. Amb l’entrada en vigor del pressupost de l’estat avui, ja no caldrà. Es descomptarà des del primer cèntim d’euro.
TAL DIA COM AVUI
El 5 de juliol de 1998, fa vint anys, morí la poetessa i escriptora Maria-Mercè Marçal. Ací podeu escoltar la seva ‘Cançó de fer camí’, amb veu de Mireia Vives (@ouiearap) i Gemma Humet (@gemmahumet).