24.07.2023 - 21:40
|
Actualització: 25.07.2023 - 03:24
[You can read this editorial article in English]
Passada l’eufòria de la nit electoral, PP i PSOE s’han despertat a la realitat. El PP somnia de poder conciliar Vox amb el PNB entorn seu, una pretensió gairebé impossible. Però el cas és que els socialistes tampoc no podran governar, tret que Junts els ho permeta.
I Junts votarà de segur contra una possible investidura de Feijóo. Però tot indica que votarà també contra una possible investidura de Pedro Sánchez, forçant així una nova convocatòria electoral. Aquesta és la hipòtesi més probable, tot i que a Madrid alguns esperen que el partit de Puigdemont acabe doblegant-se per la por del que diran.
No entenen dues coses. La primera és que cap govern espanyol no pot oferir res de personal al president Puigdemont, que no ha presentat mai el seu exili com una decisió individual, sinó com una acció política. Si vol els vots de Junts, Sánchez haurà de posar sobre la taula canvis polítics de fons per a resoldre democràticament el problema català.
I ací hi ha la segona cosa que no entenen, o que no volen entendre: els errors del passat compten i fan mal. I el PSOE s’ha equivocat de bàndol del 2017 ençà. Entre democràcia i repressió, entre política i violència, el PSOE ha triat sempre repressió i violència i, a més, ha fet aquesta tria de bracet del PP, de Ciutadans i de Vox. Són ells, per tant, que han de rectificar primer.
I tot i així els serà prou difícil, perquè la llista de greuges és infinita i darrerament no ha fet sinó créixer. Ahir mateix l’eurodiputada Clara Ponsatí va ser detinguda il·legalment a Barcelona i la fiscalia espanyola va demanar la detenció del president Puigdemont i de Toni Comin. I encara fa molt poques setmanes el PSC i Sumar van pactar amb el PP –sí, amb el PP– per robar la batllia de Barcelona a Junts. Invocar en aquestes condicions el fantasma del perill contra la democràcia i la coherència ideològica té molt poca credibilitat.
Siga com siga, la situació de blocatge que viu Espanya no naix del no-res, sinó que és el resultat de l’obstinació nefasta de PP i PSOE de negar-se a acceptar les conseqüències de l’exercici de la democràcia a Catalunya. Més encara: de l’obstinació de PP i PSOE de creure’s que a Europa al segle XXI un problema polític d’una dimensió tan enorme com el català es pot resoldre amb violència, amb repressió, amb presó i exili. Aquest és l’error fonamental que persegueix avui Pedro Sánchez, la conseqüència d’aquests sis anys en què el PSOE no ha estat en el bàndol del diàleg i la normalitat democràtica, sinó en el de la imposició i l’autoritarisme.
PS. Avui hi ha un especial de La tertúlia proscrita, que podeu veure ací. Dijous hi haurà una sessió especial amb públic, que també podreu seguir en directe.