Sánchez recupera Jordi Hereu en un govern amb quatre vice-presidentes

VilaWeb

EFE / Redacció

20.11.2023 - 08:29
Actualització: 20.11.2023 - 13:10

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest migdia tots els noms del nou govern, que comptarà amb vint-i-dos ministeris —amb dotze ministres—, dels quals cinc són pel soci petit de la coalició, Sumar. Primerament, el dirigent del PSOE volia retallar l’organigrama de l’executiu, però finalment ha optat per mantenir l’estructura de la legislatura anterior. “Serà un govern continuista en l’àrea econòmica i els ministeris d’estat. Tindrà un alt perfil polític i marcat accent feminista. I prioritzarà el diàleg i la negociació”, ha dit, tot lloant la mescla d’experiència i joventut dels nous ministres.

El nou govern té quatre vice-presidències, una més que fins ara. A Nadia Calviño (Economia, Comerç i Empresa), Yolanda Díaz (Treball i Economia Social) i Teresa Ribera (Transició Ecològica i Repte Demogràfic), s’hi afegirà María Jesús Montero (Hisenda i Funció Pública) com a vice-presidenta quarta. Així mateix, Félix Bolaños serà un “superministre” amb les competències de la Presidència i Justícia. Serà l’encarregat de tancar i supervisar l’aplicació de la llei d’amnistia.

Al consell de ministres espanyol també s’hi asseuran cares noves del PSOE: l’ex-batlle de Barcelona Jordi Hereu, ministre d’Indústria; l’ex-president canari Ángel Víctor Torres, ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica; Elma Saiz, ministra de Seguretat Social; i Ana Redondo, ministra d’Igualtat (en substitució d’Irene Montero).

Sumar tindrà cinc ministeris, el mateix nombre que tenia fins ara Unides Podem. A part de Yolanda Díaz, al consell de ministre també hi haurà Ernest Urtasun (Cultura, en substitució de Miquel Iceta); Mónica García (Sanitat); Pablo Bustinduy (Drets Socials, en substitució de Ione Belarra); i Sira Rego (Infància i Joventut).

La resta de ministres del PSOE

Sánchez ha ratificat Fernando Grande-Marlaska, José Manuel Albares, Margarita Robles i Luis Planas com a ministres d’Interior, Afers Estrangers, Defensa i Agricultura, respectivament. D’una altra banda, l’ex-batlle de Valladolid Óscar Puente ocuparà el lloc de Raquel Sánchez al capdavant de Transports i Mobilitat.

Finalment, Pilar Alegría serà portaveu del govern i continuarà de ministra d’Educació, tot i que integrarà també competències d’Esports. Diana Morant es mantindrà de ministra de Ciència i Universitats; Isabel Rodríguez passarà a ser ministra d’Habitatge i Agenda Urbana; i José Luis Escrivá serà ministre de Transformació Digital.

Reaccions dels ministres espanyols

Alguns nous ministres espanyols han començat a fer públiques les reaccions arran del nomenament. “Sumar és la garantia que l’acord de govern es compleixi íntegre. És per tu”, expressa Yolanda Díaz. Ernest Urtasun (Cultura) diu: “Assumeixo el repte amb il·lusió i responsabilitat per treballar per la Cultura com un dret de la ciutadania del nostre país”. Pablo Bustinduy (Drets Socials) expressa: “Dedicaré el meu temps a ampliar els drets socials, condició essencial de la democràcia, a defensar un model de consum just i sostenible i que Espanya sigui referent de desenvolupament i igualtat”.

Pilar Alegría, que continua al capdavant d’Educació, comenta: “Molt orgullosa de poder continuar fent una política útil i bona per a tots els espanyols”. Luis Planas, que també continua al govern espanyol amb Agricultura, diu: “Formar part del Govern espanyol és una responsabilitat i un honor immens, que afrontaré amb el meu compromís i la meva feina”.

Ángel Víctor Torres, que s’estrena com a ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, fa valdre el diàleg: “Per la convivència, la cohesió i per la memòria. Sempre he considerat que el diàleg és el suport principal de la política útil. Sempre he considerat que el diàleg és el suport principal de la política útil”. Nadia Calviño (Economia, Comerç i Empresa) comenta: “Per culminar els projectes en marxa i consolidar els avenços aconseguits, donant continuïtat a una política econòmica responsable i confiança a mercats, inversors i ciutadans”.

Els desapareguts

El nou govern de Pedro Sánchez deixa sense cartera a Miquel Iceta i Raquel Sánchez. La cartera de Cultura ha acabat en mans dels comuns, que hi han col·locat l’eurodiputat Ernest Urtasun, mentre que Transports passa de l’ex-batllessa de Gavà a Óscar Puente. Aquesta última és especialment important perquè s’haurà de crear l’empresa amb la Generalitat que gestionarà tres línies de Rodalia de Barcelona.

D’altra banda, Ximo Puig, que actualment és senador, havia sonat a totes les travesses per ocupar algun ministeri, però finalment no tindrà seient al consell de ministres. Les relacions entre Sánchez i Puig no han estat mai especialment bones, tenint en compte que el 2017 va donar suport a Rafa García per tal de controlar el PSPV.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor