Sánchez finalment aprovarà avui el nou estat d’alarma

  • El president del govern espanyol va ajornar fins avui la convocatòria d'un consell de ministres extraordinari i va mantenir la visita oficial al Vaticà, decisió àmpliament criticada

VilaWeb

Redacció

25.10.2020 - 01:50

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez ha convocat un consell de ministres extraordinari a les 10.00 per a ‘estudiar els termes’ d’un nou estat d’alarma, tal com li han demanat des de divendres diversos governs autonòmics, entre ells els de Catalunya, País Valencià i les Illes. La preocupació pel creixement accelerat dels contagis de coronavirus ha obert de nou la porta a un estat d’alarma que inicialment els diferents governs havien rebutjat pel record d’aquell que es va declarar al març, però els poders executius extres que donaria als governs per a implantar noves restriccions i el compromís del govern espanyol que respectarà les competències dels territoris ha fet decantar la balança.

Tot i la urgència, Sánchez es va permetre ahir de mantenir el viatge oficial al Vaticà per a reunir-se amb el papa Francesc i deixar per a diumenge el consell de ministres que ha d’aprovar el nou estat d’alarma. Feia anys que no es produïa una trobada entre un cap de govern espanyol i el pontífex i Sánchez ha tingut la fotografia que buscava al costat de Jorge Mario Bergoglio. Amb tot, la fotografia ha estat doblement criticada. D’una banda, se li ha retret si valia la pena ajornar el consell de ministres per fer una trobada amb el cap de l’església catòlica i, de l’altra, s’ha criticat àmpliament la manca de mesures de seguretat exhibides a la trobada.

El president de la Generalitat, Quim Torra, li ha retret que ‘no es pot perdre més temps’: ‘Ni una hora, ni menys encara un dia. Amb tots els respectes pel Papa, però el viatge del president Sánchez s’havia d’anul·lar i celebrar el Consejo de Ministros aquest matí, com van dir que s’havien compromès.’ Així mateix, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, va qüestionar si ‘la visita era una prioritat en plena pandèmia’ i, a més, sense distància adequada ni màscara de seguretat.

Una queda per a impedir la mobilitat nocturna

A Catalunya, el govern de la Generalitat espera que s’aprovi el nou decret d’estat d’alarma per a convocar un comitè d’urgència i aprovar noves restriccions, com ara una queda. Ahir en van parlar tant la consellera de Salut, Alba Vergés, com la de Presidència, Meritxell Budó, i van avançar que encara hi ha dubtes sobre si començarà a les 22.00 o a les 23.00, però ja s’ha decidit que acabarà a les 6.00. Segons que va dir el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, es preveuran excepcions com el fet d’anar a treballar o tenir cura d’una persona dependent, però en cas d’incomplir la queda sense motiu es posaran multes d’entre 300 euros i 6.000 euros, en casos on hi hagi reincidència o desobediència.

A banda de la queda, l’estat d’alarma permetrà que els governs apliquin més mesures que afectin drets fonamentals dels ciutadans sense haver d’esperar a rebre l’aval de la justícia. Una de les més contundents seria el confinament domiciliari, que el govern ha admès per primer cop que s’ha posat sobre la taula. Segons que va dir Budó, ‘no es preveu de manera immediata’, però tampoc no es pot descartar de forma categòrica.

Al País Valencià, en canvi, la queda ja ha entrat en vigor aquesta matinada. El Consell no ha esperat a tenir els poders que li conferirà l’estat d’alarma i ahir ja va aprovar una resolució per a implantar noves mesures durant els pròxims quinze dies, tot i que es podran prorrogar. La més destacada és la queda, que estarà en vigor entre mitjanit i les 6.00, però la resolució també inclou la limitació a sis persones a les reunions públiques i privades, el tancament a les 22.00 de parcs i zones d’esplai a l’aire lliure, i l’obligació que el consum a bars i restaurants sigui sempre a taules de com a màxim sis persones, i que hauran de tancar a mitjanit. A més, es prohibeix la venda d’alcohol entre les 22.00 i les 8.00, excepte a bars i restaurants. La resolució també demana d’ajornar les activitats familiars o socials que no siguin imprescindibles, així com limitar l’activitat social les pròximes setmanes.

Tot i haver-se avançat a l’hora de decretar aquestes restriccions sense esperar l’estat d’alarma, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha argumentat la petició de cara a implantar noves mesures en el futur. ‘És l’instrument jurídic més útil per afrontar esta difícil conjuntura des de la unitat d’acció i amb esperit de cogovernança’, ha dit.

És el mateix argument que segueix el govern de les Illes, que va ser de les darreres autonomies a afegir-se a la petició –ahir al vespre–, i ho va fer argumentant que l’estat d’alarma és necessari per a disposar d’empara a l’hora d’establir ‘restriccions excepcionals addicionals per a frenar la propagació de la covid-19’.

Sánchez ha incomplert el compromís de fer canvis legals per evitar un nou estat d’alarma

A final de maig, el govern espanyol va pactar amb ERC l’abstenció dels seus diputats al congrés espanyol a la darrera pròrroga de l’estat d’alarma a canvi que la Generalitat de Catalunya intervingués en la gestió dels fons europeus de reconstrucció, que Catalunya recuperés les competències en la fase 3 –que només va durar unes hores– i que el govern espanyol impulsés canvis legislatius per evitar un nou estat d’alarma en el futur. Tot i aquest pacte, ni el govern espanyol ha promogut aquesta reforma ni ERC li ha reclamat públicament que ho fes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor