27.10.2022 - 10:37
|
Actualització: 27.10.2022 - 11:43
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha dit que si ERC vol que es reformi el delicte de sedició del codi penal espanyol, abans haurà d’assumir que els dirigents independentistes van cometre delictes durant el procés sobiranista. Això, segons que ha dit en una conversa informal amb periodistes, de la qual ha informat EFE, en la ronda per Kenya i Sud-àfrica, és una petició que Sánchez veu “evident” i significaria que no s’eliminarien pas els delictes pels quals han estat condemnats, sinó que se’n rebaixarien les penes.
La reforma del delicte de sedició és un dels principals punts en la negociació de la taula de diàleg i una eterna promesa mai complerta que s’arrossega d’ençà del 2020. Fins ara, Sánchez se n’ha desdit perquè diu que no hi ha garantida una majoria al congrés espanyol que aprovi el projecte de reforma, i que no el presentarà fins que no tingui aquesta majoria. Això, ha dit ara Sánchez, implica que vol un compromís d’ERC que votarà a favor del projecte de reforma que presenti el PSOE abans d’enviar-lo al congrés espanyol.
Segons Sánchez, encara no s’ha arribat a aquest punt, perquè la petició d’ERC ha estat una amnistia o un conjunt de reformes legals que tinguin un efecte similar al d’una amnistia. Pel president del govern espanyol, una cosa és que ERC digui que està disposat a fer costat a la reforma de sedició i una altra que, arribat el moment, realment hi voti a favor.
Sánchez es vanta que, gràcies als indults, la situació a Catalunya ha canviat, però reconeix que el conflicte no s’ha resolt i que caldran molts anys perquè es resolgui. Va dir als periodistes que mantenia la mà oberta al govern de Pere Aragonès després de la sortida de Junts i que també mantenia la confiança en la taula de diàleg.
El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Gabriel Rufián, ha rebatut el discurs del govern espanyol sobre la impossibilitat d’una majoria al congrés per a reformar el delicte de sedició. “Qui sàpiga comptar sap que aquesta majoria existeix –ha dit–, i qui tingui memòria sap que nosaltres sempre hem dit que és una bona notícia democratitzar el codi penal i que sigui homologable a Europa.” Tanmateix, ha evitat d’explicar en quin punt es troben els contactes amb el govern espanyol sobre la qüestió. “No telegrafiem mai les nostres negociacions perquè la pitjor manera que alguna cosa surti bé és telegrafiar-la.”