24.07.2023 - 00:01
|
Actualització: 24.07.2023 - 08:34
Possible repetició electoral a l’estat espanyol per un blocatge de Junts per Catalunya a Pedro Sánchez. Seria la tercera vegada consecutiva que Espanya ha de repetir les eleccions, després de les conteses del 2015 i el 2016, i les dues del 2019. La victòria del PP, amb 136 diputats, li ha estat insuficient perquè no ha aconseguit majoria absoluta amb Vox. L’extrema dreta ha obtingut 33 diputats, 19 menys que els que tenia, i amb Coalición Canaria i UPN es queden amb 171 escons. Només Sánchez, que ha obtingut més bons resultats que els que vaticinaven la majoria de les enquestes, 122 diputats (dos més que els que tenia), podria intentar articular una majoria alternativa per a ser investit amb majoria simple en segona volta. Però la carambola electoral s’ha produït: la seva investidura depèn de què facin els 7 diputats de Junts. Els socialistes espanyols, que tenen el suport dels 31 diputats de Sumar, no en tindrien prou amb l’ajut dels partits que li van facilitar la investidura el 2019: els 7 d’ERC, els 6 d’EH-Bildu, els 5 del PNB i el diputat del BNG. Es quedarien en 172. Si els diputats de Junts hi voten en contra, Sánchez obtindria més vots contraris que no favorables. Així que necessitaria, com a mínim, que Junts s’abstingués. La CUP i el PDECat no han aconseguit representació. Junts ha assegurat que no es mourà.
“No em tremolarà absolutament el pols”, ha dit la candidata de Junts, Míriam Nogueras. Carles Puigdemont també ha subratllat, en un piulet, que tan sols es deuen als seus votants, i ha indicat que no canviarien de posició: “Per això no vam votar la investidura de Sánchez, ni els seus pressupostos, ni les seves reformes-trampa; per això no vam ser a la farsa de la taula de diàleg ni vam pactar els indults.” També ha remarcat que, per la mateixa raó, van sortir del govern de la Generalitat, el PSC va pactar amb el PP la batllia de Barcelona i Junts no ha tancat cap acord amb els socialistes a les diputacions.
Avís a tots els "experts" que sempre saben el que ha de fer @JuntsXCat (i que sempre en malparlen, o menystenen la seva posició): Junts no deu res a ningú més que als seus votants. Tampoc a politòlegs espavilats, ni a tertulians diversos, ni a pseudònims de twitter, ni a…
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) July 23, 2023
Nogueras ha assegurat durant tota la campanya que no investiria Sánchez, i ha fixat com a condició un referèndum d’autodeterminació. Ara caldrà veure si el partit resisteix les pressions externes i internes, tenint en compte que el sector pragmàtic de Junts també pot intentar d’evitar el blocatge. Però Nogueras ha volgut deixar-ho clar des del primer moment, i Puigdemont ha mogut fitxa poc després. “Nosaltres no farem president Pedro Sánchez a canvi de res”, ha dit. “La nostra prioritat és Catalunya, no és la governabilitat de l’estat espanyol. No ens mourem ni un mil·límetre, perquè nosaltres sí que tenim memòria”, ha reblat.
Per a presentar-se candidata en aquestes eleccions, Nogueras ha comptat amb l’aval de Puigdemont, de Jordi Turull i de Laura Borràs. A més, en un missatge que es podia interpretar tant dirigit al PSOE com als més moderats de Junts, ha recordat que els socialistes “van fer fora” Xavier Trias de la batllia de Barcelona. Nogueras ha instat ERC a vertebrar un front comú a Madrid per la investidura. Però, tot i que no ha esmentat el referèndum com a condició, sí que s’ha referit a “la proposta que vam fer als companys d’ERC”, que era precisament el traspàs de competències per a exercir l’autodeterminació.
És una condició, aquesta, allunyada del possibilisme que ha expressat ERC. La pressió d’Esquerra cap a Junts perquè rebaixin les peticions ha començat, de fet, aquest vespre mateix. El candidat d’Esquerra, Gabriel Rufián, ha fet una crida al partit de Nogueras per a acordar conjuntament el preu de la investidura de Sánchez. Durant l’últim tram de la campanya, ERC va situar el dèficit fiscal, el traspàs de Rodalia i la taula de diàleg, com a condicions. “Si volen governar el seu país, hauran de respectar el nostre”, ha dit el candidat d’ERC, Rufián, que ha fet valer que, malgrat la davallada, el seu partit es manté en vots com a primera força independentista a les eleccions espanyoles, davant de Junts. L’independentisme s’ha enfonsat en vots en aquestes eleccions. ERC ha perdut 6 escons i ha passat de ser la primera força a la tercera, darrere el PSC (19) i Sumar (7). Junts n’ha perdut un: ha passat de 8 a 7. Però l’aritmètica li ha donat la clau de la governabilitat espanyola.
Sánchez ha fet un discurs triomfalista, sense referir-se a la falta de suports garantits que té, ni a la complexa negociació que necessàriament haurà d’obrir. El president espanyol en funcions s’ha felicitat que el PSOE hagi obtingut més vots i escons que el 2019. “El bloc involucionista ha fracassat –ha proclamat–. Som molts més el que volem que Espanya avanci i així continuarà essent”, s’ha limitat a afirmar. Alhora, el dirigent del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha anunciat que prendria la iniciativa i provaria de formar govern, com a guanyador que ha estat de les eleccions. Previsiblement, demanarà l’abstenció al PSOE, com ha insistit durant tota la campanya electoral.