12.07.2020 - 13:04
|
Actualització: 12.07.2020 - 20:47
El president de la Crida, ex-president de l’ANC i un dels impulsors del nou moviment que naixerà entorn de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, ha dit que Junts per Catalunya renunciarà als drets electorals del PDECat en les eleccions vinents. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha dit que la nova formació ‘no vol ser esclava del passat’. Amb tot, també ha admès que segurament el partit incorporarà militants de l’antiga Convergència. ‘Aquesta és l’herència que reivindiquem, però no la dels càrrecs orgànics del partit’, ha explicat. També ha parlat sobre la direcció del nou partit i ha dit que en el cas que Puigdemont en vulgui ser el candidat, la decisió s’haurà de ratificar en un procés de primàries.
Ha explicat que Junts per Catalunya va néixer amb bons resultats el 2017, però ‘ha comès un error’, que és no saber vertebrar-se. Això ha generat ‘un cert desconcert’. Sànchez vol que el nou partit sigui un nou espai ‘obert a les persones i sense quotes’: ‘Volem que sigui un espai en què la major part de l’independentisme democràtic s’hi senti representat. Fins ara hi mancava un partit que hi donés coherència.’ El nou partit, ha explicat, vol sumar ‘sense exclusions’ i ha de permetre de ‘donar continuïtat a l’esperit de l’1-O, i garantir el millor dels governs possibles’.
L’autodeterminació a la taula de diàleg amb el govern espanyol
El president de la Crida no creu que la taula de diàleg, on hi ha asseguts tant el govern com el govern espanyol, sigui ‘la solució’ a la situació dels presos polítics: ‘La taula de diàleg ha de servir per a abordar el conflicte polític i trobar una solució que doni veu a la ciutadania.’ Creu que la presó, l’exili i els procediments judicials que hi ha oberts ‘només dificulten el clima per a un diàleg “honest”, perquè una part de la taula no hi pot ser’.
Des del seu punt de vista, la taula tampoc no ha de servir per a debatre sobre les reformes del codi penal ni l’amnistia dels presos, només sobre el dret legítim a l’autodeterminació.
Una data per a les eleccions lliure de covid-19
Sobre la data de les futures eleccions, Sànchez s’ha mostrat reservat i ha recordat que la potestat per a decidir-la la té del president. Tanmateix, Sànchez creu que caldria trobar un dia que en què es poguessin convocar ‘amb la certesa que s’ha sortit de la pandèmia’. Creu les eleccions de Galícia i Euskadi ‘no garanteixen aquesta normalitat’.
Mil dies empresonat
Des que van entrar a la presó el 16 d’octubre de 2017, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han complert mil dies empresonats. Sànchez ha explicat que allà dins ha tingut ‘dies bons i no tan bons’, però que el pitjor va ser el 4 de desembre de 2017, dia en què el Tribunal Suprem espanyol va permetre que la majoria dels presos polítics sortissin, però no va deixar ni que ell ni Cuixart, ni Oriol Junqueras ni Joaquim Forn quedessin lliures.
Preguntat per si mai va contemplar l’exili, Sànchez ha dit que no, i ha explicat que l’exili té connotacions ‘molt més dures que la presó’: ‘No deixa de ser una presó amb barrots invisibles.’
El tercer grau
Ha pogut concedir una entrevista presencial a Catalunya Ràdio aquest matí en virtut d’un permís que li han concedit i a què tenen dret tots els interns de presons que han complert una quarta part de la condemna. Sànchez és en règim de segon grau, malgrat que ja se li ha aprovat el tercer. Desconeix encara quan podrà anar a dormir a casa amb la família, però espera que pugui ser aviat, perquè només falta l’aprovació definitiva del Departament de Justícia.
També ha concedit una entrevista al diari Punt Avui on parla de la taula de diàleg i Pedro Sànchez, i de la data de les noves eleccions. En la conversa amb el diari, diu que la independència és ‘irreversible’ i que malgrat que la repressió ha fet efecte, ‘és menys del que ells voldrien, només cal fixar-se en les posicions que mantenen els presos’. Fent una mirada enrere, Jordi Sànchez diu que és probable que el 2017 fossin ingenus i innocents, però que ‘la vida no s’acaba’ i que han ‘après la lliçó’.