Sánchez i Aragonès obren a la Moncloa un nou capítol del diàleg sense concrecions

  • El Catalangate no forma part de l'ordre del dia de la reunió · El govern espanyol no creu que serveixi per a posar data a la taula de diàleg

VilaWeb

Redacció

14.07.2022 - 21:40
Actualització: 15.07.2022 - 12:38

Després de dues trobades fugaces a Barcelona, sota l’ombra de l’escàndol d’espionatge del Catalangate, els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès es reuneixen avui a Madrid, en una trobada que ha començat cap a les 12.00. La trobada servirà per a poca cosa més que escenificar el desgel de les relacions i la represa del diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat. “Les expectatives no són gaire altes ara mateix”, va confirmar la portaveu del govern, Patrícia Plaja.

En conferència de premsa, va dir que el Catalangate, que va desembocar en la ruptura de relacions, seria una de les qüestions que es posaran sobre la taula, tot i que no forma part de l’ordre del dia: “És difícil de pensar que no se’n parli.” En aquest sentit, segons Plaja, els presidents parlaran sobre les relacions entre governs, les garanties exigides per evitar nous escàndols d’espionatge i sobre la desjudicialització del conflicte català.

Per la seva part, el president Aragonès va dir que la trobada havia de ser un punt d’inflexió “en el procés de negociació per a la resolució del conflicte polític” a Catalunya. Va reiterar que reclamaria a Sánchez el dret de l’autodeterminació, l’amnistia i avanços en l’agenda antirepressiva, tenint en compte que ell mateix ha presentat una querella pel Catalangate.

Bolaños posa aigua al vi

El govern espanyol ha destacat que la trobada entre presidents és important, però ha refusat de concretar si en sortirà una data per a la pròxima reunió de la taula de diàleg, que no es reuneix d’ençà del 15 de setembre de l’any passat, tot i que hi ha un compromís de convocar-la dues vegades abans del 2023. “Més que dates, la nostra manera de fer és treballar en continguts, i una vegada que tinguem l’acord, organitzar una taula i, a partir d’aquí, fer públic l’acord”, ha declarat el ministre de la Presidència espanyol, Félix Bolaños, en una entrevista a TVE.

“Vam dir que negociaríem molt, que ho faríem en reunions públiques i privades, i és el que fem, i quan hi ha hagut un acord, ho hem dit”, ha afegit el ministre, que no ha volgut donar més detalls sobre l’ordre del dia de la reunió i si servirà perquè la Moncloa satisfaci alguna de les reclamacions d’Aragonès.

Borràs i la taula de diàleg

La reunió també serà marcada pel cas de Laura Borràs, una volta s’ha sabut que la fiscalia li demana sis anys de presó i vint-i-un d’inhabilitació. De totes maneres, cal recordar que Aragonès, ara fa uns dies, ja va suggerir que Borràs havia de fer un pas al costat. “Li puc dir què faríem a ERC. Es posaria la institució al davant i seria apartada”, va dir a Onda Cero.

Un altre element que previsiblement formarà part de la conversa és la postura de JxCat sobre la taula de diàleg, que durant el debat de política general al congrés espanyol ha deixat clar que no s’hi asseurà –malgrat les crides del PSOE, ERC i Podem–, si no es parla estrictament del procés d’independència. “Junts no farà de socorrista”, va reblar Míriam Nogueras.

L’acord marc per al diàleg i la negociació, a prova

La trobada entre Sánchez i Aragonès serà la primera després de la signatura, per part de Laura Vilagrà i Félix Bolaños, de l’anomenat acord marc per al diàleg i la negociació, que funcionarà com a full de ruta de la nova etapa de diàleg entre la Generalitat i la Moncloa. Segons el document, tots dos governs es comprometen a treballar i a aprovar mesures concretes que “augmentin la confiança mútua necessària per a continuar avançant”.

Així mateix, l’acord estipula el compromís de tots dos governs a “contribuir a la fi de la judicialització del conflicte polític”. Ara, el text no fa cap referència concreta al Catalangate o al programari Pegasus, ni tampoc a les garanties que exigeix la Generalitat perquè no es torni a espiar l’independentisme.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor