15.12.2015 - 01:00
|
Actualització: 15.12.2015 - 10:32
El cara a cara d’aquest vespre entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, candidats del PP i del PSOE a la presidència del govern espanyol, ha esdevingut un bescanvi d’acusacions i retrets.
Sánchez: ‘Vostè no és un polític decent’
El líder del PSOE –corbata vermella i vestit blau marí– ha aprofitat els primers minuts del debat per retreure a Rajoy el seu SMS a Bárcenas –’Luís, sigues fort–, com també el cas protagonitzat per Rodrigo Rato. Ha estat l’avís del que vindria després en el capítol de corrupció, quan Sánchez ha dit que arran de l’esclat del cas Bárcenas Rajoy havia d’haver dimitit, car havia enviat un missatge a un ‘delinqüent polític’. I ha anat apujant el to: ‘Si vostè continua essent president del govern el cost per a la nostra democràcia serà enorme, perquè el president ha de ser una persona decent, i vostè no ho és.’
Rajoy respon a Sánchez acusant-lo de ‘roí’ i ‘miserable’
Rajoy –vestit fosc i corbata blava– li ha retret que no presentés una moció de censura en aquell moment i ha assegurat que ell era ‘un polític honrat’, amb una llarga trajectòria: ‘Mai no m’ha citat ningú a cap jutjat ni ningú no m’ha acusat d’apropiar-me de res. […] No em dedico a la política per diners.’ Rajoy també ha assegurat que Sánchez perdria les eleccions. D’això, ha dit, se’n podrà recuperar, ‘però no de l’afirmació roïna, mesquina i miserable’ que ha fet avui.
Es retreuen el sou
L’enfrontament ha derivat fins i tot a parlar del sou que cobren l’un i l’altre. El líder del PSOE ha contraposat el seu sou de 88.000 euros anuals al de 240.000 que guanyava Rajoy quan era cap de l’oposició. ‘La diferència entre vostè i jo és abismal’, ha dit. Rajoy li ha replicat que guanya 78.000 euros com a president del govern i, per tant, menys que no pas Sánchez ara mateix.
Units contra el sobiranisme, però separats en la recepta
Sánchez i Rajoy han expressat coincidència en la necessitat de garantir la unitat i la sobirania d’Espanya, i en la ferma oposició al referèndum, però han xocat a l’hora de valorar la proposta de reforma de la constitució que promouen els socialistes i la política ‘immobilista’ –en paraules de Sánchez– del govern espanyol respecte de Catalunya. Segons el líder del PSOE, cal una reforma constitucional que ‘millori l’estat autonòmic’. ‘La reforma constitucional no convencerà, però sí que persuadirà la majoria dels catalans’, ha dit Sánchez, que ha acusat Rajoy de no parlar amb Artur Mas ‘des de fa anys’.
Rajoy: ‘Portar el senat a Barcelona és una frivolitat‘
El candidat del PP s’ha oposat a reformar ara la constitució: ‘En aquest moment veig posicions molt diferents sobre qüestions territorials’, ha dit. I ha afegit: ‘La prioritat bàsica per als pròxims quatre anys és la desocupació, els serveis públics, la lluita contra el terrorisme i la defensa de la unitat nacional.’ També ha assegurat que la proposta de Sánchez de portar el senat a Barcelona era ‘una frivolitat’. ‘Digui què vol. Del pacte fiscal, què n’opina?’ ha demanat Rajoy a Sánchez després de recordar-li que no hi ha consens per a una reforma de la constitució. Rajoy ha reiterat que Espanya era ‘una gran nació’ que tenia ‘un estat del benestar com no té ningú’.
Rajoy esgrimeix gestió econòmica; Sánchez denuncia retallades de drets
Els candidats han contraposat propostes d’economia i ocupació. Rajoy ha intervingut primer, i s’ha vantat d’indicadors com ara la creació d’ocupació i índexs de creixement. Ha reivindicat la seva gestió, que ha dit que havia menat a la recuperació econòmica i havia evitat el rescat. També ha manifestat que la seva intenció era de continuar fent reformes per crear dos milions de noves ocupacions durant la pròxima legislatura per assolir els vint milions de llocs de feina i garantir les pensions i l’estat del benestar.
Per contra, Sánchez ha acusat Rajoy de mentir i ha llançat el primer atac recordant l’SMS a Bárcenas. El candidat del PSOE ha denunciat una retallada i devaluació dels drets dels treballadors, i ha afegit que Rajoy havia retallat en tot, ‘excepte en la corrupció al seu partit’. Ha explicat que el govern espanyol sostenia el seu creixement ‘gràcies als vents que bufen de fora’ i ha assenyalat que ‘més que de miracle econòmic, hauria de parlar de misteri digne de ser investigat a Quart Mil·lenni’. Ara es paguen més impostos –ha dit–, hi ha un estat del benestar retallat i més deute ‘perquè a aquesta equació cal afegir l’ingredient de Bankia i Rodrigo Rato, el rescat financer que vostè nega’.
Sobre aquest punt, el rescat, els candidats han tingut un enfrontament important. Rajoy ha dit que el PP havia evitat el rescat l’any 2012 quan va arribar a la Moncloa, i ha negat que hi hagués hagut rescat, davant la insistència de Pedro Sánchez a preguntar si va haver-hi un rescat financer. Sánchez ha defensat que sí, mostrant el memoràndum d’entesa entre la ‘troica’ i el govern d’Espanya.
Pensions, dependència i Llei d’interrupció de l’embaràs, punts de fricció al bloc social
En l’apartat social, el principal enfrontament entre tots dos ha estat en matèries com ara la dependència, la igualtat entre homes i dones, la llei d’interrupció voluntària de l’embaràs i la inversió en prevenció de la violència de gènere. Sánchez ha llegit una carta d’una dona de Valladolid que denuncia que la seva prestació de dependència hagi passat de 381 euros el mes a 31, i hagi convertit la prestació ‘en una almoina’. Per contra, Rajoy ha defensat que en quatre anys hi ha 40.000 dependents més amb prestació i que ha reduït llistes d’espera a més de la meitat. També ha dit que havia augmentat les pensions, mentre que el PSOE les havia congelades.
Sánchez ha dit que Rajoy havia trencat el pacte per l’educació i s’ha compromès a revitalitzar la llei de la dependència. Així mateix, l’ha acusat de retallar d’una quarta part el pressupost per violència masclista. El principal punt de fricció entre tots dos ha arribat quan Sánchez ha acusat Rajoy de ‘retallar el dret de decidir de les dones quan volen ser mares o no’ i de ‘jugar amb al llei d’interrupció voluntària de l’embaràs’, davant la insistència i reiteració de Rajoy perquè li expliqués què significava això.