05.04.2021 - 21:50
San Marino és un estat independent, enclavat dins Itàlia, que no forma part de la Unió Europea, en una situació molt semblant a la d’Andorra. Té 33.000 habitants, cap dels quals no ha estat vaccinat encara. Cansats d’esperar els vaccins que els havien d’arribar de la Unió Europea, per mitjà d’Itàlia, el govern de San Marino es va posar en contacte amb Rússia i ha rebut ara les primeres vuit mil dosis del vaccí Sputnik V, amb les quals ha iniciat la campanya de vaccinació.
Itàlia havia promès 25.000 dosis a San Marino, que en principi havien d’arribat a final de febrer, però aquesta promesa no es va complir. Tenint en compte que San Marino està completament envoltat per Itàlia, a l’Emília-Romanya, la incidència de la covid ha estat alta. En total s’han registrat 4.730 casos i s’han mort 84 persones.
Roberto Ciavatta, secretari d’estat de Sanitat de la República de San Marino, ha explicat la decisió: “A hores d’ara és impossible de trobar al mercat oficial vaccins que hagin estat aprovats per la EMA, fora del canal amb la Comissió Europea. Per això hem decidit de seguir la via de l’Sputnik.” I ha afegit: “Hem de començar amb la vaccinació, perquè el retard és de dos mesos en comparació amb els altres països europeus.”
Com que San Marino no forma part de la Unió Europea, no ha de demanar-ne l’autorització per a fer servir el vaccí rus i segons les autoritats de tots dos països en menys de tres setmanes s’ha pogut tancar el tracte. Cada dosi li costa deu euros al govern de San Marino. La Unió Europea ha reaccionat a l’arribada del vaccí rus assegurant que accelerarà l’enviament de les dosis de Pfizer que havia promès i mostrant preocupació per la influència russa.
San Marino ha respost a Itàlia i a la Unió Europea indicant que és un país neutral i recordant que el pacte que hi tenien no s’ha complert. Tradicionalment San Marino depenia d’Itàlia per a gairebé tot, i especialment per a la política internacional, però fa uns anys va signar un acord amb Suïssa que li ha donat més independència perquè la Confederació Helvètica ha assumit part de les funcions que tradicionalment feia Itàlia.
San Marino és un dels estats més petits del món i confia d’arribar al 70% de vaccinats de manera ràpida, per tal d’aconseguir la immunitat grupal.