11.11.2020 - 16:56
|
Actualització: 11.11.2020 - 18:42
El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha reconegut que el desnonament d’una família de Ciutat Meridiana (Barcelona) que els Mossos d’Esquadra van executar sense tenir cap ordre judicial no s’hauria d’haver fet, motiu pel qual ha demanat disculpes públicament a la comissió d’Interior del Parlament de Catalunya. Podeu veure-ho a continuació:
Sàmper ha dit que la policia executava desnonaments quan hi havia una ordre judicial, i ha reconegut que en aquell cas hi va haver “l’excepció que confirma la regla”. Com a error que ha reconegut que és, ha demanat disculpes i ha dit que “no s’hauria d’haver fet aquella actuació policíaca dijous a la tarda, perquè en aquell cas no s’actuava com a policia judicial”.
Aquell dia, la família, que fa dos anys que vivia al pis, va deixar-lo durant unes hores al matí i quan van tornar-hi van trobar el pany de la porta canviat amb totes les seves pertinences dins sense haver rebut abans cap notificació de desnonament, ni tampoc els Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona. La família va tornar a entrar al pis, però poc abans de la queda els Mossos van desallotjar-los en una actuació unilateral sense autorització judicial, en compte de deixar-los passar la nit i avisar els jutjats. Desenes de veïns es van concentrar davant el domicili contra el desnonament i hi va haver alguns moments de tensió amb la policia. Finalment, el BBVA, propietari del pis, va acordar amb l’ajuntament que la família hi continuaria amb un lloguer social fins a tenir una alternativa d’habitatge i els va tornar les claus.
Demana al govern espanyol una moratòria dels desnonaments
Sàmper també ha demanat que el govern espanyol aprovi una moratòria per a ajornar els desnonaments de les famílies vulnerables durant la pandèmia o bé transfereixi a la Generalitat les competències pertinents, ja que el decret aprovat pel govern s’ha topat amb la manca de competències. Tal com ha recordat, en la primera fase de l’estat d’alarma el govern de Pedro Sánchez va acordar una moratòria dels desnonaments, que es va acabar el passat 20 de juny. Des de llavors, s’han acumulat els desallotjaments per ordre judicial.
El conseller considera una “discordança” o una “contrarietat” que en l’actual situació de restriccions de drets per a evitar el contagi del coronavirus es puguin executar desnonaments en una situació d’emergència de l’habitatge per a moltes famílies vulnerables. Per aquest motiu, ha demanat al govern espanyol que modifiqui l’actual estat d’alarma per introduir, com en la primera fase de la pandèmia, una moratòria dels desnonaments, almenys fins al mes de maig.
Sàmper ha dit que la situació de vulnerabilitat que viuen moltes famílies a Catalunya ja era “molt accentuada” abans de la pandèmia del coronavirus i amb la crisi sanitària s’havia “agreujat”, per la qual cosa veu urgent prendre mesures per a evitar que hi hagi desallotjaments en cas d’emergència de l’habitatge. Segons el conseller, des de l’aixecament de la moratòria, molts jutges han ordenat desallotjaments “amb independència de la situació de la vulnerabilitat” de les persones que vivien als habitatges.