La històrica samarreta “Xàtiva renaix de les cendres” torna a Wagensberg, ara a l’exili

  • L'ex-diputada de la CUP i Guanyem Dolors Sabater ha fet arribar la samarreta a l'escó de Ruben Wagensberg, ara buit perquè és a l'exili

VilaWeb

Text

Arnau Lleonart i Fernàndez

26.06.2024 - 11:51
Actualització: 26.06.2024 - 13:03

Una vegada més, els primers compassos de la legislatura al Parlament de Catalunya tenen com a punt en comú una samarreta amb el lema “Xàtiva renaix de les cendres“. És una tradició que ja fa dotze anys que dura, d’ençà que el 2012 el cap de llista de la CUP, David Fernàndez, va dur-la el primer dia i l’últim de la legislatura, com un símbol que es tancava un cicle, atès que llavors els representants de la CUP no podien repetir en el càrrec. Però Fernàndez va començar una tradició i la va donar a Lluís Llach, diputat de Junts pel Sí, que la va dur en el primer ple de la seva legislatura. Ell la va donar a Ruben Wagensberg, d’ERC, i a la següent legislatura va passar a Dolors Sabater, de la CUP i Guanyem Catalunya. Aquesta vegada el començament de la legislatura va tenir l’absència de la samarreta, però avui, al ple que constatarà que no hi ha cap candidat per a la investidura, la samarreta de “Xàtiva renaix de les cendres” s’ha col·locat sobre l’escó de Wagensberg, que no pot dur-la a l’hemicicle perquè és exiliat a Suïssa.

A cada legislatura, el diputat dipositari decideix a quin diputat passarà la samarreta, independentment del grup parlamentari. És la primera vegada que es repeteix el diputat. Sabater, segons que explica a VilaWeb, ha volgut fer un reconeixement a Wagensberg per les circumstàncies difícils que l’han empès a l’exili: “És un diputat represaliat en la causa del Tsunami Democràtic, que demostra que les clavegueres de l’estat es tornen a acarnissar contra l’independentisme.”

En l’origen, la samarreta fou un regal del cantant xativí Feliu Ventura a David Fernàndez, i la hi va donar després d’un concert a les festes de Gràcia. El disseny és de Xàtiva Renaix, una associació de xativins creada el 2012 com a oposició al govern municipal, que aleshores encapçalava el popular Alfonso Rus. L’any passat Rus fou condemnat a cinc anys de presó pels delictes continuats de malversació, en concurs amb els de prevaricació i falsedat documental, durant la seva època com a president de la Diputació de València.

“És una samarreta que naix de la necessitat de renàixer de les cendres de 1707, quan els antecessors dels actuals reis d’Espanya van ordenar de cremar la ciutat i esborrar la seua memòria canviant-li el nom com a càstig per la defensa que els habitants havien fet de la ciutat davant de les seues tropes”, va explicar Ventura a VilaWeb. Un dels punts forts de la samarreta és el simbolisme de Països Catalans, que trenca l’esquema polític del règim constitucional del 78 i reivindica el país sencer.

Ara fa tres anys, Wagensberg va donar la samarreta a Sabater, i ara ella la hi ha tornada. “Em sento molt representat per aquesta samarreta i estic molt content que aquesta vegada sigui una dona qui l’hagi portada, perquè fins ara havíem estat tres homes”, va dir Wagensberg a VilaWeb quan la hi va fer arribar, el febrer del 2021.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor