03.04.2020 - 21:50
El cultiu de carxofa és un dels més perjudicats arran de la crisi del coronavirus, i és per això que diversos productors, especialment del Prat de Llobregat, han impulsat la campanya #MengemCarxofa, que anima al consum d’aquest producte per a donar suport a la pagesia local. Els productors d’aquest aliment han calculat que perdran més del 60% de la collita, segons que ha informat la Fundació Espigoladors a través d’un comunicat. Expliquen que aquestes darreres setmanes ha augmentat la demanda de productes de proximitat i han crescut els socis de les cooperatives de consum, però que els productors de carxofa no han tingut la mateixa sort. ‘Malgrat trobar-nos en un dels pics de producció d’aquest aliment, aquest no troba sortida comercial’, lamenten des de la fundació. La majoria de les vendes d’aquest producte es fan al sector de la restauració i l’hostaleria, però amb els establiments tancats arran de l’estat d’alarma, els productors han perdut els seus clients principals.
Productors de carxofa s’han enregistrat explicant com viuen la baixada de la demanda i fent una crida a la ciutadania perquè compri i cuini aquest producte a casa. També hi han col·laborat cuiners, enviant vídeos amb diverses maneres de cuinar aquest aliment.
‘L’objectiu que perseguim és la sensibilització de la ciutadania envers les pèrdues i el malbaratament alimentari, i el consum conscient. La crisi de la Covid-19 ha posat de manifest la importància i essencialitat del sector primari, que dia rere dia segueix treballant els camps per proveir-nos d’aliments’, explica la Fundació Espigoladors. ‘És imprescindible que es consumeixin productes de proximitat perquè aquest sector clau pugui seguir desenvolupant la seva activitat’.
Les famílies pageses de #ElPrat us volem donar les gràcies pel vostre suport aquests dies.
I ara més que mai, us demanem que tots #MengemCarxofa.
Per què també ens hi juguem el futur de noves collites. #AlPratensCuidem #CarxofaPrat #ElPrat pic.twitter.com/Unm8nNrfFF— CooperativagricoladelPrat (@CoopagricolPrat) March 27, 2020
En risc la collita de #CarxofaPrat d’enguany!
Ho explica el pagès Xavi Oliva en aquest vídeo.#mengemCarxofa que és bona i saludable!
Som els teus veïns, els que sortim cada dia a produir aliments per a vosaltres @ajelprat @agriculturacat pic.twitter.com/8QdjFjOsa3— CooperativagricoladelPrat (@CoopagricolPrat) March 20, 2020
Receptes fàcils amb producte local per cuinar en casa 👩🍳
Amanida esqueixada de #CarxofaPrat i faves #elPrat 🔝
Recolzem a la nostra pagesia 🧑🌾 #MengemCarxofa #CalçotadaACasa @espigoladors @portadeldelta @AGTBaix @TurismeBaixLlob @slowfoodbcn pic.twitter.com/6mibtFXCfP
— CèNTRIC gastro! (@Centricgastro) April 3, 2020
Tot s’aprofita quan #MengemCarxofa unes bones tiges fregidetes amb menta i mel. #AlPratEnsCuidem pic.twitter.com/EH73XpKHvP
— Dolors Siles (@SilesDolors) March 29, 2020