Una missa per Sánchez, un incident i un cobrador del frac: el PSC obre la campanya del 12-M

VilaWeb

Text

Oriol Bäbler Mata

25.04.2024 - 23:35
Actualització: 26.04.2024 - 09:25

El PSC ha obert la campanya de les eleccions a Catalunya amb una demostració de múscul a la Fira de Sabadell. Unes 1.600 persones s’han congregat a l’antiga fàbrica de turbines i alternadors per escoltar la batllessa Marta Farrés, el ministre Jordi Hereu i el candidat Salvador Illa. Ara, Pedro Sánchez era el nom que sortia en totes les converses. El president espanyol havia de ser l’estrella del míting, però se n’ha absentat. Té l’agenda anul·lada per a dedicar-se a reflexionar sobre el seu futur.

Tanmateix, l’absència del dirigent, en compte de buidar l’acte de contingut, l’ha transformat en una mena d’aclamació catàrtica entre la multitud i la plana major del PSC: Alícia Romero, Lluïsa Moret, Núria Parlon, Núria Marín, Jaume Collboni… De fet, abans de començar, s’ha projectat un vídeo d’imatges d’Illa i Sánchez amb música de piano. “Es poden derrocar presidents i governs democràticament, però mai amb la mentida. […] Tenim tota la força i tota la determinació per a lluitar per aquest govern”, ha dit Farrés en castellà, entre aplaudiments. “Un petó, Pedro”, ha afegit.

El públic ha tallat unes quantes vegades els parlaments per cridar: “Pedro, Pedro, Pedro!” Cada vegada s’alçaven de les cadires i feien onejar banderoles vermelles amb les sigles del PSC. Ara, fora de l’escenografia corporativa, un simpatitzant també brandava amb força una bandera amb les sigles del PSOE i el revés amb els colors d’Extremadura. I la senyera, us deveu preguntar? Formava part del decorat del fons de l’escenari.

El ministre Jordi Hereu, que ha reconegut que s’havia oblidat de fer mítings, ha glossat la figura de Sánchez i ha explicat que la setmana passada donava la mà i es feia selfies amb els treballadors de la futura fàbrica de cotxes elèctrics de Chery i Ebro a la Zona Franca, a les antigues instal·lacions de Nissan. “Vaig veure un gran president d’Espanya. Em sento orgullós de formar part d’aquest govern progressista”, ha dit.

Tot i la manca de pràctica, Hereu s’ha anat escalfant i poc després ha fet vibrar el micròfon quan ha esglaiat, en castellà, que la dreta i l’extrema dreta espanyoles no aconseguiran de tombar el govern de Sánchez amb mentides, calúmnies i infàmies. A més, ha afirmat que el dirigent del PSOE té enemics a Espanya, Europa i el món pels valors que representa. “T’estimem i et necessitem per a construir l’Espanya i la Catalunya que volem”, ha afegit.

I, finalment, Salvador Illa ha pujat a l’escenari i ha canviat completament el to de l’acte. “Vull fer una crida a la reflexió. Per a què serveix la política?”, ha començat, abans d’endinsar-se, sense gaire claredat i en castellà, en una deliberació sobre la pluralitat, el respecte i el sentit democràtic. Durant uns minuts, si no fos per les grues-pont i les columnates metàl·liques, hom hauria pogut confondre el míting amb una missa.

“Volen destruir l’adversari”, ha dit, en una mena de desvetllament del clímax i aclarint que la reflexió era una defensa de Sánchez. “Volen controlar les institucions per treure’n un trist i pírric benefici personal. Quin patriotisme és aquest? Quina raó hi ha per a crispar tant?”, ha continuat, abans d’esclatar sense gaire pirotècnia: “Fem una crida a la societat catalana i espanyola a alçar una resistència col·lectiva que digui no a la destrucció de l’adversari i a l’insult.”

“Pedro, estem amb tu”, ha cridat, abans de ser engolit per la potència de la multitud. “Pedro, Pedro, Pedro”, cridaven, mentre a la pantalla gegant apareixia una imatge d’Illa amb el president espanyol. Gastada tota l’adrenalina, el candidat ha procedit a parlar del seu projecte per a Catalunya, que, segons ell, necessita una tercera transformació, després del desplegament de l’autogovern i els governs del tripartit de Maragall i Montilla.

“Deu anys perduts. Quatre presidents, Mas, Puigdemont, Torra i Aragonès, i dues formacions polítiques, en fórmules diferents, governant. El resultat està molt per sota del que mereix Catalunya”, ha continuat, però el momentum havia desaparegut completament. De fet, l’atenció dels mitjans fins i tot ha virat fora de la fira, on hi havia dues protestes. Una reclamant una residència geriàtrica a Badia i una altra acusant els serveis socials de “segrestar i robar” nens.

Una manifestant d’aquesta segona protesta ha intentat d’entrar al recinte, però un membre de seguretat del PSC ho ha impedit amb empentes. La dona ha tret el mòbil per enregistrar-lo i l’home ha provat d’etzibar un cop a l’aparell. “A mi no em gravis”, li ha dit, mentre se li encarava. Agents dels Mossos d’Esquadra els han acabat separant.

Poc després, el míting s’ha acabat i bona part dels simpatitzants del PSC han sortit a la plaça de la Sardana, on els esperaven uns quants autobusos contractats pel partit. Entre cigarretes i converses sobre el fred, alguns comentaven l’incident. “Res, res. Una de molt cridanera, molt cridanera”, ha dit una senyora gran. “Digue-ho, digue-ho. Una que no és d’aquí”, li ha replicat un senyor.

Entre les protestes també ha aparegut un noi jove amb arracades i vestit de cobrador del frac. Maletí i cartell inclòs.

—Què hi fas aquí, vestit així?
—Reclamar els 22.000 milions d’euros.
—Els de l’espoliació fiscal?
—Exactament.

La Fira de Sabadell s’ha anat buidant. Núria Parlon ha sortit esperitada i s’ha perdut amb el seu acompanyant per l’horitzó mentre es calava l’abric. Segurament ha maleït el canvi de temps. L’altra cara de la moneda era Alícia Romero que conversava alegrament i ensenyava fotografies d’un gos amb el mòbil.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor