13.12.2020 - 08:47
|
Actualització: 13.12.2020 - 23:00
Salut ha activat dues unitats mòbils per poder atendre pacients que tinguin un risc de morir elevat si no reben de seguida una assistència molt especialitzada. Són dues unitats de cures intensives (UCI) operades pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) amb professionals provinents dels grans hospitals terciaris, els més especialitzats, i que es traslladaran quan calgui a hospitals comarcals o a uns altres centres que no disposin dels recursos adequats. Aquestes UCI formen part del projecte d’atenció al malalt crític complex, que el Servei Català de la Salut (CatSalut) ha impulsat després que la pandèmia de la covid-19 hagi palesat la necessitat de reforçar la coordinació entre serveis. L’objectiu, segons el departament, és garantir l’equitat de l’atenció als pacients més crítics a tot Catalunya.
Segons dades del CatSalut podrien beneficiar-se’n els vora 1.500 pacients que cada any necessiten ingressar en una UCI d’un hospital terciari a Catalunya –això sense tenir en compte la situació actual de la pandèmia del coronavirus. Entre les circumstàncies mèdiques que podrien requerir la intervenció d’aquestes UCI mòbils hi ha, per exemple, xocs cardiogènics, hipotèrmies accidentals, insuficiències respiratòries, col·lapses de diferents òrgans i pacients neurocrítics.
“La idea és que, tant si vius a Tortosa com a la Seu d’Urgell, Cassà de la Selva o on sigui, les teves oportunitats si tens una malaltia molt greu, la covid-19 o una altra, siguin les mateixes que si vius a l’Eixample de Barcelona o a l’Hospitalet de Llobregat, per exemple”, explica el director del CatSalut, Adrià Comella. La directora de l’Àrea Assistencial del CatSalut, Xènia Acebes, destaca que la pandèmia “ha fet molt peremptòria la necessitat de treballar de manera coordinada i veient tots els recursos de la xarxa com un de sol”.
El pla implica un treball en xarxa amb tot el sistema sanitari català. Les dues unitats, que van començar a funcionar a mitjan novembre són operades pel SEM, que mitjançant una taula interhospitalària decideix quins recursos cal activar i com. La intenció és que en alguns casos les UCI mòbils es desplacin i atenguin els pacients al lloc, mentre que en d’altres els traslladin a un hospital terciari mentre reben l’assistència. En uns altres casos, s’evitaran els trasllats dels pacients i caldrà que es desplacin els professionals per aportar la seva expertesa en pacients crítics d’alta complexitat, indica la directora de l’Àrea d’Organitzacions i Professionals del CatSalut, Sara Manjón.
Cada UCI mòbil necessita quatre professionals per a funcionar: un metge intensivista, un infermer, un anestesista i un conductor. En total, per cobrir tota logística i torns, s’ha muntat un equip amb uns setanta professionals que aporten l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Aquests i més hospitals rebran pacients dels altres centres.