Salut haurà de prioritzar l’administració de segones dosis pels canvis en la producció de Pfizer

  • Vergés explica que aquesta setmana també han d'arribar 8.500 dosis del vaccí de Moderna, que serviran per a vaccinar 4.250 persones

VilaWeb

Redacció / ACN

25.01.2021 - 17:36
Actualització: 25.01.2021 - 18:14

Catalunya ha rebut aquesta setmana 57.000 dosis del vaccí de Pfizer. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que n’havien d’haver arribat dues mil dosis més. Així i tot, gràcies al descobriment que amb xeringues de baix volum mort es poden obtenir sis dosis per vial i no pas cinc, s’arribarà a les 69.000. D’aquestes dosis, gairebé totes es destinaran a administrar segones dosis, tot i que, si és possible, una part es destinarà a vaccinar persones que pertanyen a grups prioritaris i que encara no s’han vaccinat.

Tot i la possibilitat de l’extracció d’una sisena dosi per cada vial, la frenada del ritme de producció de Pfizer a Europa sí que té afectacions en la campanya de vaccinació a Catalunya. Segons que ha explicat la consellera, la disponibilitat i la previsió de nous lliuraments fan que, ara com ara, s’hagi de donar prioritat a l’administració de segones dosis. Planificar-ne de primeres és arriscat perquè no se sap si els lliuraments de la farmacèutica permetran d’aplicar les segones en els terminis requerits perquè el vaccí sigui efectiu. En tot cas, Vergés ha assegurat que reclamaran al govern espanyol que exigeixi a la Comissió Europea la recuperació de les dosis que no s’han lliurat.

D’altra banda, ha explicat que aquesta setmana també havien d’arribar 8.500 dosis del vaccí de Moderna, tot i que no tenen confirmació del dia concret de lliurament. Pel que fa al d’Oxford i AstraZeneca, la consellera ha dit que no en tenien cap informació, més enllà que el 29 de gener ha de passar l’avaluació de l’Agència Europea del Medicament.

Finalment, ha explicat que entre tothom qui tenia prioritat per a rebre el vaccí fins ara, tan sols s’hi havia negat el 4,3%. En el cas dels treballadors de residències, la xifra és un 6%, i, en el cas dels sanitaris, tan sols un 1%. Un 3% dels usuaris de residències també s’ha negat a rebre el vaccí.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor