15.06.2016 - 13:24
LONDRES, 15 (Reuters/EP)
L’Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC) de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit aquest dimecres que “probablement” les begudes molt calentes siguin carcinògenes, i alhora treu el cafè d’aquesta classificació on havia estat inclòs.
Aquest organisme, que revisa periòdicament les evidències científiques i les alertes sobre aliments i altres productes, havia classificat prèviament el cafè com a “possiblement carcinogen”, però ha modificat la seva opinió, ja que no ha trobat “evidències concloents que (el seu consum) tingui efectes cancerígens”.
Així, rebaixa l’advertència sobre el cafè, però, en canvi, assenyala que totes les begudes “molt calentes” probablement siguin cancerígenes. Segons aquesta nova advertència, les begudes molt calentes –prop de 65 graus o superior– incloent-hi l’aigua, el cafè, el te i altres begudes, podrien ser causa de càncer d’esòfag.
El càncer d’esòfag és la vuitena causa més comuna de càncer a tot el món i una de les principals causes de mort per càncer, amb prop de 400.000 morts registrades el 2012.
L’agència, que ja va generar l’any passat titulars a tot el món en advertir que la carn processada pot causar càncer, ha conclòs que no hi ha proves suficients perquè el cafè pugui ser classificat com a carcinogen o no cancerigen després de revisar més de 1.000 estudis científics en éssers humans i animals.
Concretament, assenyala que en experiments amb rates i ratolins s’ha comprovat que la ingestió de líquids “molt calents”, inclosa l’aigua — pot promoure el desenvolupament de tumors.
El portaveu oficial de l’OMS a Ginebra, Gregory Hartl, ha assenyalat a Reuters que aquesta avaluació de les begudes calentes s’ha basat en proves limitades a éssers humans i animals, però que es necessiten investigacions més profundes.
“Recomanem ser prudents i deixar que les begudes calentes es refredin –ha assenyalat–. El consell de l’OMS és no consumir aliments o begudes quan estiguin bullint”.
El cafè havia estat inclòs prèviament en la categoria 2B de “possibles carcinògens”, al costat del cloroform i el plom, entre moltes altres altres substàncies.
L’Associació Nacional del Cafè dels Estats Units ha donat la benvinguda al canvi de classificació de la IARC com “una gran notícia per als bevedors de cafè”.