31.03.2020 - 19:20
|
Actualització: 31.03.2020 - 20:14
Vuit morts de la Llar de Sant Josep de Lleida, trenta-un a la residència Casa Asil de Sant Andreu de Palomar, quatre als geriàtrics Santa Oliva i Sant Agustí d’Olesa de Montserrat… Moltes residències d’arreu del país es troben en una situació de crisi tant per les condicions amb les quals han de treballar els seus empleats –en molts casos sense protecció i amb residents infectats– com per l’alta mortalitat que hi ha. De fet, les víctimes mortals de les residències no s’estan comptabilitzant en els balanços i avui el govern català ha dit que començarà a contar-les aviat.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que en els propers dies el recompte de víctimes de coronavirus inclouran també les dades provinents de les funeràries. ‘Només tenim les defuncions dels centres hospitalaris. Per això, hem estat treballant amb els serveis funeraris per poder tenir també aquestes dades i donar-les a la ciutadania, ha subratllat.
Les persones de la tercera edat mortes en centres sociosanitaris sí que es comptabilitzen en el balanç que fe el Departament de Salut, però no els que acaben morint en les residències geriàtriques. En algunes localitats són elevades. Per exemple, segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, a la capital catalana hi ha hagut 382 morts 91 de les quals en les residències d’ancians.
Aqust canvi en el recompte es produeix després de la queixa del batlle d’Igualada, Marc Castells, que ha qüestionat les xifres de Salut i ha anunciat que, a la Conca d’Òdena, aquest mes de març han mort 140 persones, un centenar més que els comptabilitzats a la xifra oficial. Segons ha dit, com que no es fa el test de la covid-19 a tothom, hi ha morts que no queden registrats.