27.08.2021 - 19:05
|
Actualització: 27.08.2021 - 19:18
El Departament de Salut s’ha pronunciat sobre la decisió d’un jutjat de Barcelona d’autoritzar l’administració d’ozonoteràpia, una teràpia sense fonament científic que consisteix a fer puncions o aplicació directa d’ozó, en contra del criteri sanitari establert. Els equips jurídics estudien al·legacions contra la decisió d’autoritzar aquest tractament.
En un comunicat, destaca que el seu ús no està contemplat en els protocols d’actuació del Servei Català de la Salut, basat en l’evidència científica. Tanmateix, diuen que pot causar efectes secundaris com irritació per la seva inhalació o dificultat respiratòria, tos i flebitis si l’administració és intravenosa. “No hi ha cap d’evidència del benefici per a la prevenció o tractament de la covid-19 i, per contra, hi ha riscos potencials del seu ús i no es recomana la seva administració o la seva combinació amb altres teràpies en relació amb la infecció per SARS-CoV-2, excepte en el context d’assaigs clínics controlats”.
Salut recorda que l’aplicació de tractaments no autoritzats per atendre situacions clíniques de pacients ha de comptar amb l’aval de l’Agència Espanyola de Medicaments i productes sanitaris (AEMPS), que s’hi va posicionar en contra.
Dimarts, els professionals sanitaris del País Valencià es van concentrar en suport dels professionals de l’UCI de l’hospital de la Plana de Vila-real per un cas de tractament amb ozonoteràpia. Un jutjat contenciós de Castelló, va autoritzar que un malalt crític amb covid-19 rebés aquest tipus de teràpia.
Col·legis de metges i col·lectius científics també insisteixen que no hi ha cap evidència científica que el tractament, que ara a la Plana fa personal extern de l’hospital.
El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya critica l’autorització judicial de tractament amb ozonoteràpia a un pacient infectat per SARS-CoV-2. La mesura, afirmen, és contrària als protocols, a les recomanacions terapèutiques i a la legislació en relació a l’ús compassiu de tractaments amb medicaments. Els professionals reclamen un diàleg serè, rigorós i constructiu i s’ofereixen als òrgans judicials per “millorar la seguretat jurídica dels professionals” i per “vetllar pel màxim respecte als drets de les persones”.
El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha dit en un piulet a Twitter que “algú havia traspassat una línia vermella. Mala praxi jurídica”. Assegura que el metge que tracta el pacient tindrà la protecció i empara del col·legi si veiés que el tractament pot suposar un risc.
Algú ha traspassat una línia vermella. Mala praxi jurídica. Si el metge responsable del pacient observés riscos en l'aplicació d'aquest 'tractament' no ha deixar que s'apliqui i tindrà l'empara i protecció del @CCMC_MetgesCat https://t.co/vplDIg4s3q
— Jaume Padrós (@jaumepadros) August 27, 2021