Salut engega un programa per a avaluar eines d’IA amb l’objectiu d’aplicar-les al sistema i millorar els diagnòstics

  • Un dels primers àmbits on es podrien començar a aplicar és en la detecció del càncer de pell

VilaWeb

ACN

19.06.2023 - 19:14
Actualització: 20.06.2023 - 07:52

El Departament de Salut ha fet el primer pas per començar a incorporar la intel·ligència artificial (IA) al sistema sanitari català. Segons que ha anunciat el conseller, Manel Balcells, el departament ha engegat avui un programa per avaluar prop d’un centenar d’eines d’IA, aplicables a diferents àmbits, amb l’objectiu de fer un seguiment del seu desenvolupament i, si es consideren útils, aplicar-les al sistema. El propòsit final de la iniciativa és millorar el diagnòstic dels pacients i fer més eficient el sistema. Balcells ha explicat que en algun dels àmbits on s’han detectat projectes d’IA més avançats és en el diagnòstic de càncer de pell, la retinopatia diabètica o la radiografia de tòrax.

“Estem parlant de l’aplicació clínica de la IA com a instrument per ajudar a l’hora de prendre decisions, però sempre sota la tutela del clínic i com a element per tenir informació”, ha dit Balcells en una conferència de premsa.

El programa engegat per la conselleria, que porta per nom Salut/IA, està conformat per un grup d’experts i, segons Balcells, és pioner a l’estat espanyol. L’objectiu d’aquest és fer de paraigües de multitud d’iniciatives d’IA en l’àmbit de la salut per tal d’estructurar el seguiment d’aquestes i facilitar una possible aplicació al sistema. La IA, tal com ha explicat Balcells, no s’aplicarà per tal de substituir els professionals, sinó que per ajudar-los a prendre decisions.

Així, en una primera fase, el programa està identificant aquelles eines amb potencial per a ser aplicades. Un cop detectades les necessitats i les possibles aplicacions, el programa validarà les eines, que posteriorment hauran de ser validades per poder aplicar-les al sistema. En aquest sentit, el doctor José Ibeas, director del programa Salut/IA, ha admès que és complicat concretar un termini d’aplicació d’eines d’IA. “El gran problema de la medicina, que és la seva fortalesa, és que qualsevol cosa que s’utilitzi en benefici del pacient ha d’estar validada i certificada, i això requereix un temps”, ha dit.

Més enllà de donar suport als sanitaris, el departament també veu la IA com una eina per poder pal·liar una possible manca de professionals en alguns àmbits. És el cas de la dermatologia, un camp que, segons Balcells, és dels que més es podria beneficiar de la IA pròximament, atès que ja existeixen algoritmes en proves d’imatge que serveixen per detectar melanomes o lesions a la pell.

De fet, a l‘Hospital Clínic, fa més de cinc anys que treballen amb eines d’IA per donar suport als professionals en el diagnòstic dels melanomes i tractar de “democratitzar” aquesta tecnologia per a la prevenció i cribratge precoç de la malaltia en la població general. En concret, han desenvolupat algoritmes per a la classificació de tumors de la pell amb fotografia digital d’alta precisió en el laboratori, i estan treballant en models predictius de pronòstic amb IA dels pacients amb càncer.

En aquest sentit, el doctor Josep Malvehy, coordinador de la Unitat de Càncer Cutani i d’Innovació de l’Institut de Medicina i Dermatologia del Clínic, ha dit que a Europa cada vegada serà més complicar accedir al dermatòleg per una manca d’especialistes generalitzada i a un augment dels casos de càncer de pell.

Per tal de revertir la situació, Malvehy ha defensat que l’atenció primària juga un paper fonamental perquè, en un futur, podrien utilitzar escàners i dispositius especialitzats amb algoritmes per detectar o descartar lesions a la pell i, posteriorment, derivar al dermatòleg els pacients amb diagnòstics més greus. Tot, amb l’objectiu de fer més eficient el sistema i descarregar de feina alguns camps.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor