20.05.2016 - 20:19
|
Actualització: 20.05.2016 - 20:22
El Departament de Salut ha detectat 12 casos més d’infants amb afectacions neurològiques per enterovirus a Catalunya. En total, en les últimes setmanes s’han registrat 60 casos, la gran majoria dels quals evolucionen favorablement, segons un comunicat emès aquest divendres. Gairebé la meitat, 29 en concret, es troben ingressats actualment en diferents hospitals del territori català i d’aquests, n’hi ha 4 que estan a la Unitat de Cures Intensives (UCI).
Aquest dijous Salut va informar que hi havia 48 casos identificats i 21 ingressats. Respecte aquestes xifres, s’han produït 12 ingressos nous i 4 altes hospitalàries, d’acord amb les dades aportades pel Departament. ‘En general la majoria dels casos per enterovirus són lleus i encara que tinguin una afectació neurològica majoritàriament no comporten problemes significatius’, ha recordat al comunicat el cap del servei de Pediatria de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, Carlos Rodrigo.
A més, des del dimecres i fins a les vuit del matí d’aquest divendres, el telèfon 061 del Servei Català de la Salut (CatSalut) ha atès 330 persones per consultes sanitàries relacionades amb l’enterovirus. El Departament ha apuntat que les peticions més habituals són la simptomatologia, les mesures preventives i els mecanismes de contagi d’aquesta tipologia de virus. En aquest sentit, l’equip del 061 CatSalut Respon s’ha reforçat amb metges i infermers per millorar la resposta als ciutadans.
D’altra banda, el Departament recomana fer vida normal i portar els nens a l’escola. Només en cas de febre no han d’anar als centres escolars o a les escoles bressol, tal com sempre s’ha aconsellat. En aquesta línia, Salut ha recordat que els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població i normalment produeixen quadres clínics lleus amb febre, erupcions cutànies o lleugers problemes respiratoris. Fins i tot poden no desenvolupar símptomes.
Tot i això, en les últimes setmanes s’ha detectat un repunt de casos d’infants amb una afectació neurològica de més gravetat. Específicament, es tracta d’una inflamació del rombencèfal, l’àrea del cervell localitzada a la part posterior del cap que controla funcions vitals com la parla, la deglució i la respiració, que poden quedar afectades. Aquesta inflamació, anomenada rombencefalitis, pot donar manifestacions clíniques variades, però la majoria no comporten un perill vital i tenen un curs favorable, segons el Departament de Salut.
En qualsevol cas, el Departament ha assenyalat que els enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria, per la qual cosa s’aconsella reforçar mesures higièniques que ja són molt habituals com ara rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d’anar al lavabo i canviar bolquers, tapar-se la boca i el nas amb un mocador d’un sol ús en cas d’esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans.
Salut ha indicat que cal portar els menors al pediatra quan presentin alguns dels símptomes que s’associen a l’afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyats de febre. Per demanar informació i resoldre dubtes sobre els enterovirus, el Departament recomana trucar al 061, que es troba actiu durant les 24 hores dels 365 dies de l’any, o consultar a través d’Internet el Canal Salut.
Pel que fa a l’àmbit assistencial, des de fa dues setmanes hi ha una comissió de seguiment formada per experts pediatres i microbiòlegs que han establert un protocol de detecció i tractament precoç dels quadres amb afectació neurològica més greu. A banda, s’ha reforçat la vigilància epidemiològica.