Salut deixarà de fer proves diagnòstiques als contactes estrets sense símptomes

  • El departament vol destensar el sistema sanitari arran de l'avanç de la variant delta

VilaWeb

Redacció

08.07.2021 - 14:14
Actualització: 08.07.2021 - 17:06

El Departament de Salut deixarà de fer proves PCR i d’antígens als contactes estrets de persones contagiades amb la covid-19 si no tenen símptomes. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha dit que els afectats han de fer igualment una quarantena de deu dies. Salut també preveu que la setmana vinent les farmàcies dispensin proves d’antígens.

[EN DIRECTE] Catalunya registra 7.866 casos nous i augmenten els ingressos

D’aquesta manera, Salut cerca de destensar la pressió sobre el sistema sanitari, sobretot als CAP. “El sistema frega el col·lapse perquè tenim una dificultat altíssima per a gestionar les cues”, ha declarat la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel.

Cabezas ha expressat la preocupació per l’evolució de la pandèmia i ha dit que és previsible que el repunt de casos continuï creixent en els pròxims dies. Ha afegit que la variant delta és un 62% més infecciosa que les anteriors.

També ha explicat que de mitjana cada infectat té uns 9 contactes estrets. Per tant, els 30.000 casos d’aquests darrers dies suposen uns 270.000 contactes estrets. Només poden evitar el confinament aquells que estiguin plenament vaccinats i no tinguin símptomes.

Finalment, sobre la variant delta, Cabezas ha dit que també afecta els ingressos, però ha detallat que generalment causa un quadre molt semblant al refredat comú: congestió nasal, esternuts, mal de gola, rinorrea o mal de cap.

Proves d’antígens a les farmàcies

Craywinckel ha explicat que Salut i les farmàcies treballen en un pla per col·laborar en l’estratègia de proves diagnòstiques, però no n’ha avançat detalls. Ha explicat que Salut té entre 1,5 i 2 milions de proves d’antígens que es podrien “facilitar” a les farmàcies. Encara es treballa sobre com garantir que el resultat de les proves es registri al sistema sanitari i a qui es dirigiria aquesta estratègia. En tot cas, Craywinckel ha deixat clar que no és anar a la farmàcia, comprar el test i fer-se’l un mateix.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor