El govern considera ‘aïllats’ els casos de discriminació lingüística denunciats per Plataforma per la Llengua

  • L'entitat afirma que són vulneracions

VilaWeb

Redacció

09.10.2019 - 20:40
Actualització: 09.10.2019 - 21:36

El Departament de Salut ha considerat ‘aïllats’ la vintena de casos de discriminació lingüística en el que va de 2019 a Centres d’Atenció Primària i hospitals de Catalunya que ha denunciat la Plataforma per la Llengua. Són presumptes confrontacions de metges amb pacients motivades per la llengua, principalment perquè els facultatius no entenen el català i els pacients no volen canviar d’idioma.

Salut recorda que com a responsable de vetllar perquè el català sigui llengua vehicular al sistema sanitari facilita als professionals el coneixement de la llengua i ofereix informació i un curs gratuït de català per als estudiants de fora de Catalunya que vénen a fer-hi la residència.

Tot plegat després que la Plataforma per la Llengua hagi denunciat un increment de casos de discriminació lingüística a pacients en centres de salut catalans, que, segons subratlla, són sistemàtiques i no s’investiguen. En aquest sentit, des del departament s’assegura que es fa un seguiment periòdic amb la Plataforma per la Llengua per ‘detectar i resoldre aquests casos’.

L’entitat ha rebut denúncies de discriminacions lingüístiques al CAP de les Corts de Barcelona, on s’acusa una metgessa de no voler atendre en català una pacient amb discapacitat psíquica. També a l’hospital de Figueres, on segons la Plataforma un metge va acusar de racista una pacient que no li volia parlar en castellà. A l’hospital de Mataró, i segons la plataforma, el centre sanitari ha reconegut que fa disset anys que incompleix la legislació perquè a les seves ofertes de feina no apareix el català com a requisit necessari. I al CAP de Valldoreix l’entitat denuncia que es va denegar l’atenció a un pacient que no volia renunciar a parlar en català. Finalment, a un CAP de Badalona no es va voler canviar una metgessa que no entenia el català a una pacient d’edat avançada que tenia dificultats per expressar-se en castellà.

Per tot plegat, la plataforma ha demanat que el Departament de Salut adopti un protocol contra les discriminacions lingüístiques que prevegi la provisió de cursos de català obligatoris per a tots els facultatius.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor