Salut diu que caldrà restringir els punts d’interacció de risc si el TSJC no avala el confinament nocturn

  • La directora del CatSalut confia en rebre el vistiplau del TSJC perquè la mesura és "coherent" i està ben plantejada

VilaWeb

ACN

15.07.2021 - 09:53
Actualització: 15.07.2021 - 09:54

La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha afirmat que si la justícia no avala el confinament nocturn proposat pel govern, s’haruà de “restringir en tot el possible” els punts on la interacció social té més risc. “Continuarem reforçant el pla A”, ha dit a TV3. Amb tot, Craywinckel ha confiat que el TSJC avali el confinament nocturn perquè és “coherent” i és una mesura “ben plantejada”. Ha afegit també que, en cas de rebre el vistiplau, el mapa actual dels municipis afectats “pot acabar canviant una mica”. En aquest sentit, ha alertat que la revisió es farà cada set dies i que, tot i baixar de límit d’incidència, Salut analitzarà la tendència i altres variables per decidir si es treu o no la mesura en una zona en concret.

La directora del CatSalut ha afegit que no hi ha “cap intenció” d’allargar una mesura com aquesta, però ha insistit que els números “són el que són” i que és necessari mirar tendències i risc. Craywinckel ha reconegut que decisions com l’aplicació d’un confinament nocturn són difícils de decidir i ha englobat en la normalitat que els sanitaris la reclamin abans que la comunitat o, fins i tot alguns responsables polítics, siguin conscients de la seva necessitat.

D’altra banda, ha constatat que s’està en un nivells de transmissió comunitària que no s’havien donat en onades anteriors i on ja no hi ha traçabilitat. “És immanejable”, ha reconegut. Per això, ha dit que el missatge és que qualsevol que sàpiga que és contacte estret d’un positiu es quedi a casa. Ha afegit que no s’han deixat de fer proves a tots els contactes sinó que des de Salut Pública s’analitzen situacions de més risc, però que el missatge general és que si ets asimptomàtic no cal anar al CAP.

Sobre la venda de proves a les farmàcies, ha explicat que en cas de donar positiu la persona ho ha de comunicar d’alguna manera al sistema de salut i des d’allà se li farà una prova per confirmar i validar el positiu.

Ha reconegut que el 061 està saturat, amb unes 60.000 trucades al dia, i per això ha assegurat que s’han habilitat al màxim els recursos humans i també els sistemes de cribratges per donar prioritat a les trucades més urgents.

Per últim, ha afirmat que Salut no s’està plantejant fer obligatòria la vacunació per segons quins col·lectius, però  ha defensat que s’ha d’aconseguir una conscienciació “màxima” entre els treballadors sanitaris i sociosanitaris, així com entre els que treballen atenent altres persones.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor