Salut ‘audita’ els processos d’atenció dels pacients amb càncer per estalviar recursos

VilaWeb

ACN

31.08.2015 - 15:00
Actualització: 31.08.2015 - 18:53

El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presentat aquest dilluns al migdia el projecte Optimus, un programa “pioner” per “optimitzar” l’assistència dels pacients amb càncer. Amb l’assessorament de l’empresa Roche Farma, l’Hospital Vall d’Hebron ha avaluat els processos de tractament i atenció d’aquesta malaltia per millorar la preparació de fàrmacs, especialitzar els infermers, activar canals alternatius d’assistència i estudiar les conseqüències logístiques que implica substituir l’administració de medicaments per la via intravenosa per altres vies, com ara l’oral o la subcutània. L’objectiu final és “millorar” el servei que rep el pacient. Ruiz ha assegurat que el projecte “s’estendrà”.

Durant tres anys, i a través de sessions de treball amb professionals de les àrees d’oncologia, hematologia, hospital de dia i farmàcia de l’hospital Vall d’Hebron, es van analitzar els processos que inclouen el tractament i atenció dels pacients amb càncer. El programa Optimus, segons han defensat els caps de les àrees d’oncologia i hematologia, Josep Tabernero i Francesc Bosch, s’ha centrat en quatre camps diferents.

Tant Tabernero com Bosch han assegurat que gràcies a la “robotització” de processos en l’administració dels medicaments ha estat possible “eliminar errors” que són la “causa principal dels efectes adversos”. Per això, s’ha desenvolupat “un sistema de control de producció” que evita preparacions inadequades de la quimioteràpia.

Especialitzar els infermers en l’atenció dels malalts amb càncer perquè es dediquin exclusivament a aquesta pràctica. Això els atorga un “major grau” d’autonomia, facilita el seguiment individualitzat i també “permet que els professionals” anticipin problemes “proactivament”, ha subratllat Boi Ruiz.

Vall d’Hebron va posar en marxa el 2012 una consulta d’atenció immediata (CAI), amb la finalitat d’atendre pacients urgents però de baixa complexitat per evitar que siguin rebuts pel servei d’urgències i per reduir les seves hospitalitzacions.

El darrer punt ha estat fer una anàlisi de les noves vies d’administració de medicaments per conèixer quines avantatges suposa realment. La disponibilitat de medicaments que es prenen per via oral o subcutània, en substitució de la via intravenosa, permet reorganitzar positivament els recursos del centre i, a banda, millora la qualitat de vida dels pacients.

Boi Ruiz repetiria

Boi Ruiz ha assegurat que repetiria com a conseller de Salut. Si el president de la Generalitat, Artur Mas, surt escollit el 27-S i així li demana “com a qualsevol ciutadà estaré al servei del país”. Independentment de si continua o no al davant del Departament, ha defensat les seves polítiques perquè els “resultats” obtinguts, a pesar de la “dificultat” de la situació pressupostària, han estat “satisfactoris”. Tot i que han estat “a expenses” dels “sacrificis laborals i retributius” dels professionals sanitaris, ha recordat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor