14.04.2020 - 09:27
El Departament de Salut ha presentat una nova aplicació de salut mental per donar suport a les persones afectades pel coronavirus 2019. El servei inclou un test per detectar l’estat dels usuaris i fins a quinze recursos per ensenyar a la població a fer un control de la simptomatologia. L’eina també permet fer un cribratge dels casos d’urgència i donar-los la resposta necessària. L’aplicació compta amb equip de cent psicòlegs dels Serveis d’Emergències Mèdiques (SEM), amb un horari d’atenció de 8h a 20h. Els professionals donaran prioritat a les persones que han patit una pèrdua pel coronavirus, que tenen un familiar a l’UCI, que conviuen amb un cas de la Covid-19 o que tenen trastorns mentals.
‘L’aplicació neix amb l’objectiu de tractar la salut emocional per evitar problemes en el futur’, ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés, en conferència de premsa.
El dispositiu inclou un test de salut emocional, validat a escala internacional, que permet fer una ‘objectivació’ de l’estat de l’usuari. A més, disposa de quinze recursos per ensenyar-los a ‘controlar’ la simptomatologia, com l’insomni o els problemes per gestionar les pèrdues, segons que ha explicat el cap de servei de Psiquiatria de la Vall d’Hebron, Ramos Quiroga.
En el cas que aquesta simptomatologia sigui intensa, l’aplicació permet també fer un cribratge i ofereix atenció amb un psicòleg per via telefònica amb l’objectiu de resoldre els casos lleus. El sistema permet derivar els casos d’urgència a l’atenció primària o els centres de salut mental.
El psicòleg tindrà accés a la història mèdica i el SEM posarà a disposició la mobilització de tota l’estructura per tractar els casos d’urgència. A més, a partir del moment en què faci servir l’aplicació, el ciutadà estarà connectat al sistema de salut de cara a possibles necessitats futures.
La nova eina s’emmarca en la Instrucció del Pla d’acció per al suport emocional i la gestió de l’estrès agut de la ciutadania davant la situació de la pandèmia.