Salut anuncia que a Manresa es podran fer avortaments quirúrgics

  • Althaia facilitarà un espai i el CatSalut designarà l'equip assistencial que farà les intervencions

VilaWeb
Redacció / ACN
28.10.2021 - 14:07
Actualització: 28.10.2021 - 19:00

El Servei Català de la Salut (CatSalut) i la Fundació Althaia han arribat a un acord per fer avortaments quirúrgics a Manresa. Fins ara a la capital del Bages només es podien fer interrupcions de l’embaràs farmacològiques fins a la setmana 9 i, dels hospitals de Catalunya Central, només Vic en feia per la via quirúrgica fins a la setmana 9.

L’acord arriba després de la reiterada exigència dels col·lectius feministes de la ciutat que lamentaven que la majoria de dones que volien avortar quirúrgicament a la comarca eren derivades a centres de Barcelona. La clínica de referència, l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa, és gestionat per la fundació privada Althaia, el patronat de la qual el forma la Mútua Manresana, l’ajuntament de la ciutat i l’orde hospitalari de Sant Joan de Déu. A causa de la influència de l’Església en aquest hospital, no es practicaven avortaments. D’aquesta manera, fins ara, les dones que decidien avortar o bé s’havien de desplaçar fins a Barcelona, o bé havien d’optar per un centre privat.

A hores d’ara es desconeix quan es farà efectiu l’acord. Segons ha explicat el CatSalut, en un comunicat, la Fundació Althaia facilitarà l’espai adequat per realitzar les IVE quirúrgiques a la capital del Bages. Per la seva banda, el CatSalut s’encarregarà de designar l’equip assistencial que durà a termes les intervencions. “Això permetrà donar resposta al Bages a la petició d’interrupcions voluntàries d’embaràs quirúrgiques, posant la dona al centre de l’atenció mèdica i oferint un servei acurat, professionalitzat, de qualitat i pròxim”, afegeixen en el text.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha afirmat en declaracions a la SER que el govern continua treballant per solucionar la “inequitat territorial” en l’accés a l’avortament quirúrgic. En aquest sentit, ha assegurat que “aviat” també se solucionarà la situació a les Terres de l’Ebre.

D’altra banda, ha assegurat que també es treballa per detectar si hi ha “objeccions institucionals” en alguns centres hospitalaris que reben finançament públic. En aquest sentit, ha afirmat que fa falta temps per poder “investigar” si aquests centres estan fent un ús “fraudulent” de l’objecció individual.

Col·lectius feministes de la Catalunya Central han celebrat aquest canvi a les xarxes. “Victòria feminista”, han manifestat des d’Acció Lila. “Malgrat tot, sabem que és una victòria parcial i que ens falta conquerir aquest dret a altres llocs dels Països Catalans”.

Des de l’ajuntament, la candidatura Fem Manresa ha reivindicat la feina feta fins a garantir plenament el dret a l’avortament en aquesta part del territori. Tot i això, deixen clar que seguiran alerta per veure la concreció i l’evolució d’aquest compromís.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor