04.04.2019 - 17:00
|
Actualització: 05.04.2019 - 17:11
Ara que ja té 37 anys, el Saló Internacional del Còmic de Barcelona canvia de nom i a partir d’aquest cap de setmana passa a anomenar-se Còmic Barcelona. Rere aquesta operació de canvi de nom, hi ha l’objectiu de renovar la trobada per tal d’adaptar-la als nous temps i fer-la més inclusiva. ‘Volem ser més, volem un còmic per tots, volem fer arribar el món del còmic a més públic’, explica la directora general de FICOMIC, Meritxell Puig. En aquesta nova etapa, el Còmic Barcelona es redueix de quatre a tres dies i suma més metres quadrats als palaus 1, 2 i 5 de la Fira de Barcelona.
Stan Lee, protagonista indiscutible
Un dels protagonistes del festival serà el dibuixant Stan Lee, mort fa pocs mesos. Editor, guionista i divulgador, Lee era conegut sobretot per haver creat alguns dels personatges més emblemàtics de la saga de còmics Marvel, amb Superman al capdavant. S’homenatjarà Lee amb una gran exposició, ‘Stan Lee and the American Comic Book’, que es dividirà en diverses parts i que vol anar més enllà de les seves creacions per valorar tot el seu llegat en el món del còmic. Per això, la primera part està dedicada a la figura de Lee com a guionista i editor i als herois que va crear. La segona estudia les seves aportacions al món del còmic, i la tercera està dedicada a diversos dibuixants que van provar sort als Estats Units. Finalment, la quarta part és un espai perquè diversos autors i tothom qui ho vulgui pugui homenatjar Stan Lee.
Les altres quatre exposicions destacades
Al Comic Barcelona es podran veure quatre mostres destacades més. La primera és l’exposició antològica de l’obra de Laura Pérez Vernetti, qui es va endur el Gran Premi del Saló de l’any passat i comptarà amb diversos originals. N’hi haurà una altra de dedicada al llibre Pinturas de guerra d’Ángel de la Calle, que constarà de setze originals. També es podrà veure el còmic guanyador del premi Autora Revelació del certamen de l’any passat: Estamos todas bien, d’Ana Penyas. Finalment, hi haurà una mostra retrospectiva dedicada al dibuixant Josep Solana ‘Joso’, fundador de la prestigiosa Escola Joso, que fa 80 anys.
Els autors convidats
Un dels grans reclams del Còmic Barcelona són els convidats, entre els quals sempre hi ha alguns dels millors autors del panorama nacional i internacional. Enguany, el més destacat és el dibuixant nord-americà Daniel Clowes. Referent internacional del còmic i autor de Ghost World, Clowes ha rebut més d’una dotzena de premis Harvey i mitja dotzena de premis Eisner, a més de ser guardonat el 2011 amb un Pen Award. A més de ser un dels principals exponents de la novel·la gràfica en l’actualitat, l’autor ha fet il·lustracions per a prestigioses revistes com ara The New Yorker, Vogue i Newsweek, i també cartells de films i animacions per videoclips.