03.07.2019 - 11:51
|
Actualització: 03.07.2019 - 13:58
El nou comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha assegurat que podria ser que es rebaixés el nivell d’alerta antiterrorista a 3. En una entrevista a RAC1, ha explicat que ‘hi ha elements per a la reflexió’, ja que hi ha menys antecedents d’atacs a Europa i menys informació actualitzada d’amenaça. Ara bé, també ha afegit que encara hi ha operacions policials on s’estan detenint cèl·lules, encara que siguin logístiques. En tot cas, ha apuntat que aquesta és una qüestió que correspon al ministeri d’Interior espanyol. Sallent ha explicat que les relacions en el marc del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) són ‘excel·lents’. Sobre el procés, en preguntar-li què faria ell si es convoqués un nou referèndum, ha apuntat que ‘l’únic element que ell introduiria seria tenir una comunicació directa amb tothom’.
Sallent ha apuntat que cada setmana es revisa la situació de l’alerta antiterrorista i que si es rebaixés a nivell tres, el ciutadà veuria menys presència policial. Ha opinat que la lluita antiterrorista està funcionant ‘com un rellotge’, amb molta capacitat per neutralitzar les amenaces. El comissari en cap ha recordat que hi ha hagut una ‘pèrdua militar important’ per part de l’autoproclamat Estat Islàmic i un canvi d’escenari, dirigint-se més cap a Àsia. ‘Tot i que hi ha capacitats i no podem abaixar la guàrdia, no tenim elements immediats que ens facin dir que podem tenir un atemptat en qualsevol moment’, ha assenyalat.
En preguntar-li per com actuaria si es convoqués un nou referèndum a Catalunya i si actuaria igual que ho va fer el cos el Primer d’Octubre, Sallent s’ha limitat a dir que ‘l’únic element que introduiria seria tenir una comunicació directa amb tothom’. ‘Jo preservaria els elements comunicatius’, ha afegit en demanar-li si el major Trapero no ho va fer.
Sobre què faria si hagués de detenir el president de la Generalitat, ha replicat que ell no fa futuribles, però ha dit que els Mossos són policia judicial i que compleixen les ordres de fiscals i jutges. Sallent ha dit que contempla la possibilitat de mobilitzacions i una eventual aturada de país si la sentència del judici contra el procés és condemnatòria, pel que ha demanat ‘serenor’.
Sobre les càrregues policials i l’actuació de la Brigada Mòbil, ha assenyalat que Catalunya ha de plantejar-se com a societat ‘què espera de la policia, de l’ús de la força i del que ha de suportar un policia’. ‘Hi ha imatges que no ens agraden i demanen una explicació, però no podem estar tot el dia dient si l’actuació policial és correcta o no. La Brigada Mòbil fa una feina boníssima, bàsica, fonamental i molt delicada’, ha defensat.
Sallent critica el top manta a Barcelona
Sallent ha admès preocupació per la situació en matèria de seguretat de la ciutat de Barcelona, problema amb el qual hi ha relacionat la venda de productes del top manta. Al parer seu, la falta de pressió sobre els manters provoca un ‘efecte crida’. ‘Jo crec que hem actuat, però cal entrar-hi molt més. Sobretot el que no hem de permetre és que hi hagi aquesta llibertat de venda. Hem de pressionar totes les administracions implicades’, ha dit. Ha remarcat que hi ha capitals que tenen ‘molta més pressió’, però aquí hi ha un ‘plantejament menys directe’. En general, ha indicat que els Mossos reforçaran la capital amb més agents per incrementar les hores de patrullatge.
Sallent assegura que comparteix que cal un enfocament social per donar una sortida als manters, però ha insistit que això no pot portar a ‘espectacles de basar’ com els que hi ha en alguns carrers de Barcelona. En general, ha reconegut que està amoïnat per la situació de la ciutat en general, per l’elevat nombre de furts, els problemes de convivència, els narcopisos o que no s’hagin resolt temes ‘endèmics’ com el top manta, amb el que hi ha al darrere.
Ha assegurat que una part de les noves promocions dels Mossos serviran per reforçar la ciutat, perquè així ho indiquen les dades. L’objectiu és incrementar el temps de patrullatge, perquè això ha baixat i té un efecte directe en la prevenció del delicte. A més dels manters, ha situat el consum de drogues i els narcopisos com un altre dels problemes, i ha remarcat que Catalunya, com a societat, ha estat sempre permissiva amb el consum. A això li ha sumat un entorn immediat on les penes associades són molt més elevades. ‘Aquí tenim molts elements de confusió, la regulació dels clubs de cànnabis, el consum propi, les instruccions de fiscalia… Tots aquests elements, aquests grisos, faciliten el crim organitzat’, ha opinat.