31.07.2016 - 10:23
Acusa SíQueEsPot d’alinear-se amb l'”unionisme” contra l’aval del Parlament al procés constituent
BARCELONA, 31 (EUROPA PRESS)
El diputat de la CUP, Benet Salellas, ha assegurat que no “acataran” una eventual inhabilitació del Tribunal Constitucional (TC) a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, o a algun diputat per aprovar les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent a la cambra catalana.
“És evident que no acatarem res que vingui del TC que vulgui limitar la sobirania de Catalunya”, ha conclòs en una entrevista d’Europa Press, en què ha acusat l’Estat i les seves institucions de no ser democràtics.
S’ha mostrat disposat a afrontar el que sigui que vingui del TC: “Hi ha inhabilitacions? Afrontarem inhabilitacions. Hi ha multes? Multes. El que tenim entre mans és tan important que les decisions del TC ni ens fan por, ni serveixen per parar aquest embat”, ha afirmat.
A més, ha considerat que Catalunya gaudeix d’estructures de solidaritat fortes i fermes, i, per tant, els ciutadans respondran de manera “molt clara i molt massiva” a qualsevol penalització que recaigui sobre algun membre del Parlament.
“Donarem cobertura, solidaritat i ajuda a tota la gent que surti perjudicada per aquest tema”, ha incidit Salellas.
Per a Salellas l’aprovació al ple de les conclusions d’un procés constituent que culminen amb la desconnexió de l’Estat i que estaven sota advertència del TC suposa “un acte de no acatament o de no subordinació del Parlament als mandats d’un tribunal il·legítim i desprestigiat” que els ‘cupaires’ no reconeixen des de la resolució del 9N.
ENTITATS SOBIRANISTES
Ha rebutjat la percepció que van tenir l’ANC, Òmnium i l’AMI que van veure en l’aprovació de les conclusions –amb el suport de JxSí i la CUP–, l’avantsala de la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà Puigdemont i ha aclarit: “La qüestió de confiança no està en el full de ruta, ni ho hem llegit com que fos un episodi més del procés d’emancipació nacional”.
“Ens equivocaríem si confonguéssim aspectes que tenen més a veure amb l’actuació del Govern. No podem estar solapant aquests plans per construir determinats xantatges d’alineament incondicional amb el Govern”, ha censurat i ha instat a posar el focus a mobilitzar la ciutadania en actes com els de la Diada.
Ha recordat que va ser el president de la Generalitat qui va posar sobre la taula la qüestió de confiança i ha lamentat que les entitats sobiranistes “no hagin volgut continuar l’execució dels acords en relació amb el procés constituent, perquè volien esperar la resolució de la qüestió de confiança”.
SíQUEESPOT AMB “L’UNIONISME”
Salellas s’ha mostrat molt crític amb l’actitud de SíQueEsPot en la jornada del ple perquè considera que “han anat de la mà dels unionistes” en oposar-se a què les conclusions s’incorporessin a l’ordre del dia, es poguessin debatre i votar.
El diputat veu incompatible defensar el dret a decidir i alhora “impedir que un Parlament voti les conclusions d’una comissió”.
“Es van alinear en un bloc monolític de no deixar parlar de procés constituent i de votar les conclusions d’una comissió que de manera democràtica s’havien elevat al ple” ha lamentat qualificant-lo de preocupant i de compartir un enfocament antidemocràtic amb C’s, PSC i PP.
HOMS
Salellas també s’ha manifestat crític amb les aliances de JxSí amb el PP al Congrés, malgrat que veu curades les ferides de la ruptura amb JxSí després del capítol dels Pressupostos que va generar un conflicte que atribueix que CDC i ERC es presentaven a les eleccions generals.
“Es va gesticular i va teatralitzar molt un desacord per treure rèdit electoral”, exposa i incideix que, superats els comicis, el clima ha tornat a ser el mateix que abans del 26J.
Però s’ha mostrat crític amb l’actitud del líder de CDC a Madrid, Francesc Homs, en les votacions de la Mesa del Congrés: “Casa malament pactar amb el PP a Madrid. És un dels actors més catalanofòbics, més antidemocràtics que hi ha hagut en les institucions de l’Estat, que més ha estat utilitzant les institucions de l’Estat contra l’exercici democràtic de dret a Catalunya”, opina.
“Pactar amb ells allà i intentar iniciar un procés constituent a Catalunya, em sembla totalment contradictori”, ha conclòs.