Brahim Ghali, elegit nou líder del Front Polisario

  • Ghali ocupava fins ara el càrrec de responsable de la Branca Política del Front Polisario

VilaWeb

Europa Press

09.07.2016 - 18:02
Actualització: 09.07.2016 - 22:12

MADRID, 9 (EUROPA PRESS)

L’històric Brahim Ghali ha estat elegit nou secretari general del Front Polisario i per tant ocuparà el càrrec de president de l’autoproclamada República Àrab Saharaui Democràtica (RASD) després de la mort de l’anterior secretari el passat 31 de maig després de gairebé 40 anys en el càrrec.

Ghali ocupava fins ara el càrrec de responsable de la Branca Política del Front Polisario i ha estat elegit al capdavant de l’organització al Congrés Extraordinari celebrat pel Front a la ‘wilaya’ (província) de Dakhla, als campaments de refugiats saharauis de Tindouf (Algèria). En la votació, Ghali ha obtingut 1.766 dels 1.895 vots, informa l’agència de notícies oficial saharaui, SPS.

Ghali figura entre els fundadors del Front Polisario i ha ocupat els càrrecs de màxima responsabilitat de l’organització com a ministre de la Guerra, delegat del Polisario a Madrid o ambaixador de la RASD a Algèria.

L’Article 51 de la Constitució de la RASD estableix que automàticament el secretari general del Polisario és nomenat cap de l’Estat.

Ghali va néixer a Esmara el 19 d’agost de 1949 i va militar en el moviment independentista contra les autoritats espanyoles de la llavors colònia del Sàhara Espanyol. Va ser un dels fundadors del Front Popular d’Alliberament de Saguía el Hamra i Río de Oro i va ser nomenat primer secretari general del Polisario al congrés del 10 de maig de 1973.

Va participar en la negociació d’intercanvi de presoners amb l’estat espanyol i després de la sortida de les tropes espanyoles va ser nomenat ministre de Defensa (1976-1989). Va ocupar un lloc al comitè Executiu fins a 1989 i va ser membre del Secretariat Nacional (1999-2015).

De 1989 a 1993 va ser el cap de la Segona Regió Militar; de 1993 a 1998, ministre de Defensa i en 1989 va participar a la comissió de negociació que va pactar l’alto el foc amb el Marroc que preveia la celebració d’un referèndum d’autodeterminació encara pendent.

Va ser ministre dels territoris ocupats des de 1998 fins a 1999 i representant del Polisario a l’estat espanyol entre 1999 i 2008. Està considerat un dels membres més influents del Front Polisario.

Antiga colònia de l’estat espanyol

La colònia espanyola del Sàhara va ser ocupada el 1975 pel Marroc i Mauritània després dels Acords Tripartits, signats el 14 de novembre de 1975, que cedien la sobirania del Sàhara Espanyol a aquests dos països.

Després d’una breu guerra, el Polisario va expulsar Mauritània i va signar la pau i el reconeixement mutu amb les seves milícies a les portes de Nouakchott, però el Marroc va consolidar el seu control sobre el territori i milers de saharauis van fugir de la salvatge repressió.

El 1991 es va signar un alto el foc entre les dues parts, que es comprometien a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació organitzat per la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum al Sàhara Occidental, però des d’aleshores les disputes sobre el cens per a la votació —el Marroc vol que votin els colons marroquins— ha impedit la consulta. Ara 140.000 refugiats saharauis viuen en els campaments de Tindouf, Algèria.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor