La cultura esclata d’indignació per una cerimònia a la Sagrada Família amb 600 assistents

  • Salut reconeix que no pot impedir actes com el de la Sagrada Família perquè l'estat d'alarma només permet de reduir la capacitat dels espais religiosos, però no tancar-los

VilaWeb

ACN

07.11.2020 - 17:21
Actualització: 07.11.2020 - 19:46

Un acte que ha congregat uns 600 assistents a la Sagrada Família ha encès les crítiques de personalitats de la cultura per la comparació amb els teatres, cinemes i sales de concerts, tancats per les restriccions de la covid-19. Davant d’això, el departament de Salut ha reconegut en un comunicat que no tenen potestat per a impedir-ho perquè l’estat d’alarma del govern espanyol només permet de reduir la capacitat dels espais religiosos, però no tancar-los, perquè la llibertat de culte està reconeguda com un dret fonamental per la constitució espanyola. Amb tot, Salut apunta que ‘aquests tipus d’esdeveniments massius tenen un risc epidemiològic del tot injustificable donada la situació actual i, per tant, es plantejarà reforçar les mesures de protecció perquè no torni a passar.’ A més, diuen que obriran un expedient per a investigar si s’han complert totes les mesures de protecció de la salut.

L’actriu Sílvia Bel ha piulat: ‘Els teatres tancats, les beatificacions necessàries i nosaltres a creure i a callar pel bé de tots. Algú s’ha pensat que som idiotes?’. L’escriptora Bel Olid ho ha considerat ‘un escàndol’ i el còmic Peyu ha explicat que aquesta nit havia de representar El Gallardo Español al Teatre Borràs amb una capacitat permesa de 350 persones, inferior a la que ha acollit la Sagrada Família, però l’obra s’ha cancel·lat. El també còmic Guillem Estadella ha ironitzat: ‘Ja estic amb el curs de sacerdot online.’

https://twitter.com/SilviabelB/status/1325090693015068672

L’actor Enric Cambray s’ha dirigit directament a la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, la de Salut, Alba Vergès, el vice-president, Pere Aragonès i la portaveu del Govern, Meritxell Budó: ‘Què hem de fer? Us ho pregunto sincerament. Què hem de fer?’. L’actor Joel Joan ha repiulat una notícia on s’informa de l’acte a la Sagrada Família.

El segell musical Banrrobber ha escrit: ‘Hola Sagrada Família, ens feu un privat amb les condicions per llogar la sala? Seria per un concert. Màxima comunió assegurada.’

Per la seva banda, l’escriptor Jordi Nopca ha piulat que la propera manifestació del sector cultural ‘hauria de ser a la Sagrada Família’. L’escriptor Sebastià Portell ha dit als companys de les arts escèniques: ‘I si ens poséssim a repartir hòsties?’.

Beatificació d’un jove afusellat per anarquistes

La Sagrada Família ha acollit la beatificació de Joan Roig Diggle, un jove catòlic de 19 anys que va ser afusellat per milicians anarquistes el 12 de setembre de 1936. L’arquebisbe de Barcelona i president de la Conferència Episcopal Espanyola, Joan Josep Omella, ha presidit una cerimònia que ha coincidit amb el 10è aniversari de la consagració de la basílica –el 7 de novembre de 2010, a càrrec del llavors papa Benet XVI. L’acte religiós ha tingut uns 600 assistents –un terç de la capacitat–, que portaven màscara.

‘Fa més d’un any, concretament el dia 3 d’octubre de 2019, el papa Francesc ens va sorprendre gratament amb l’aprovació del decret de beatificació d’un jove de la nostra arxidiòcesi: Joan Roig Diggle’, ha començat Omella a la seva homilia. ‘I la providència ha volgut que la celebració d’aquesta beatificació s’esdevingui durant l’any litúrgic en el qual l’objectiu del nostre pla pastoral diocesà és, precisament, el treball amb els joves. Joan Roig Diggle és per a tots, però especialment per als joves, un testimoni d’amor a Crist i als germans’, ha continuat l’arquebisbe de Barcelona, que ha celebrat la cerimònia amb el cardenal i arquebisbe emèrit Lluís Martínez Sistach i el nunci apostòlic de la Santa Seu a Espanya, monsenyor Bernardito Auza.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor