12.08.2017 - 18:08
SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 12 (EUROPA PRESS)
El ple extraordinari de l’Ajuntament de Sada (La Corunya) ha aprovat aquest dissabte declarar “non grata” la família Franco per la seva actuació en relació al Pazo de Meirás, un Bé d’Interès Cultural (BIC) del qual en demanen la “incorporació al patrimoni públic” i la gestió municipal de les visites.
Les iniciatives que es debatien en aquest ple extraordinari han prosperat amb els vots favorables dels representants de Sadamaioría, el BNG i el PSdeG, mentre que el PP s’ha abstingut i el Partit Demòcrata Sada Popular (PDSP) hi ha votat en contra.
L’alcalde, Benito Portela, va convocar aquest ple extraordinari després de tenir coneixement que la Fundació Francisco Franco havia assumit la gestió del programa de visites d’aquest monument i que, segons va dir l’entitat en un comunicat, l’empraria per honrar la memòria del dictador.
Així mateix, critica l’incompliment de les visites que estan fixades per llei.
En la iniciativa aprovada, l’Ajuntament condemna “l’actuació de la família Franco” en relació amb les seves obligacions derivades del Pazo de Meirás, als quals declara “non grats” com a “expressió simbòlica de rebuig”.
A més, rebutja la gestió del programa de visites a Meirás per part de la Fundació Francisco Franco al mateix temps que “condemna” les declaracions d'”apologia del franquisme” d’aquesta entitat.
De fet, consideren que aquesta decisió és “una provocació a tota la societat gallega en general” i “un anacronisme històric” que la Xunta de Galícia “no pot tolerar passivament”.
Derivat d’aquesta qüestió, el ple de l’Ajuntament ha demanat una modificació de la Llei de Fundacions amb l’objectiu de “impedir la legalitat de fundacions que facin apologia del franquisme” i l’aprovació d’una Llei Gallega de Memòria Històrica per “impedir un ensalzamiento dels protagonistes de la repressió”.
ASSUMIR LES VISITES I DEVOLUCIÓ DEL PAZO
Com a conseqüència de tot plegat, l’Ajuntament de Sada reclama que sigui el propi consistori el que assumeixi el programa de visites, una qüestió que, apunten, ja han traslladat en alguna ocasió a la Xunta.
A més, demanen que es possibiliti la “incorporació” del Pazo de Meirás al patrimoni públic a través d’un estudi sobre la “apropiació” de l’immoble i la constitució d’una Xunta pro Devolució del Pazo de Meirás, integrada per institucions, associacions, partits polítics, sindicats i altres organismes que ho desitgin.