06.01.2019 - 11:22
|
Actualització: 06.01.2019 - 11:23
El líder de l’ERC al parlament, Sergi Sabrià, ha augurat que, si el Tribunal Suprem espanyol (TS) condemna els presos polítics, hi haurà ‘grans mobilitzacions’ a Catalunya i des del govern s’hauran de prendre decisions polítiques d’acord amb la decisió de la justícia.
En una entrevista d’Europa Press, ha desitjat que el 2019 ‘sigui l’any de la justícia i de la llibertat’ i això suposi l’absolució dels presos polítics, però ha admès que té poques esperances que sigui així, per la qual cosa ha demanat d’estar preparats per a tots els escenaris.
Sabrià afirma que una sentència condemnatòria podria ser ‘una data clau en l’esdevenir futur’ de Catalunya a l’altura del que ho van significar en el seu moment la sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’Estatut (2010) i la celebració de l’1-O (2017).
Assegura que ell desitja que tot acabi en absolució, però demana a l’estat espanyol ‘prendre nota’ que, si no és així, suposarà que ciutadans que actualment són poc inclinats a la independència acabin per abraçar aquest projecte polític per considerar injusta la sentència del Suprem espanyol. ‘Pot ser que sigui la manera que molta gent obri els ulls. Que obri els ulls quan vegi que homes justs, homes bons i homes honests passaran més temps a la presó’, ha dit.
A part de la mobilització popular, Sabrià avisa que, des de la Generalitat, s’haurà de reaccionar i prendre decisions polítiques: ‘És obvi que no podrem quedar-nos immòbils veient com condemnen als antecessors d’aquest govern’, encara que ha afegit que és aviat per avançar-les.
‘La gent tindrà la necessitat i la voluntat de sortir al carrer una altra vegada i mostrar, d’una banda, el seu rebuig i, de l’altra, la seva voluntat de llibertat. Políticament aquestes decisions s’hauran de prendre, no ens podem quedar impassibles’, ha conclòs.
Estratègia conjunta
Sabrià ha assegurat que és optimista sobre que els partits i les entitats independentistes aconseguiran teixir una estratègia conjunta per a desenvolupar en els mesos vinents: ‘Les converses avancen bé, i no puc explicar més perquè tot el que podia explicar, al final, distorsiona més del que ajuda a avançar’.
‘Tenim un avantatge molt clar i és que tots volem el mateix final. Si haguéssim de discutir a on volem arribar tots, seria molt més complex, però tots els que estem immersos en converses tenim molt clar que això passa per una república’, reflexiona.
Insisteix que l’independentisme ha de seguir eixamplant la base de partidaris encara que això generi crítiques dins del propi sobiranisme: ‘No entenc que un independentista pugui dubtar que hem de ser més. Hem de ser més sempre. A ERC li sembla zero estrany parlar de ser més’.
Diàleg amb l’estat espanyol
Sobre la recent reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra, ha celebrat el comunicat conjunt entre els dos governs després de la trobada, encara que ha lamentat que l’executiu espanyol no consensués amb la Generalitat la celebració del Consell de Ministres a Barcelona: ‘L’error d’inici va ser garrafal. En algun moment semblava la visita del governador a la colònia’.
Ha valorat positivament que acordessin una nova reunió aquest mes, i ha demanat que la trobada sigui més llarga: ‘Que es pugui dedicar més temps i que es pugui parlar de tot, sense límit. Que hi hagi l’oportunitat de cadascuna de les parts d’exposar realment la seva posició i, malgrat la distància, poder-se esplaiar’.
‘Sabem que tots els passos seran petits, però molts passos petits ens faran fer un pas més gran’, conclou Sabrià, que insisteix a defensar davant el govern espanyol que ja hi ha consensos a Catalunya que aglutinen el 80% dels ciutadans, en al·lusió vetllada a la celebració d’un referèndum.