10.12.2020 - 11:57
|
Actualització: 10.12.2020 - 12:47
La CUP farà dissabte una reunió extraordinària del Consell Polític perquè la militància es pronunciï sobre l’estat de les converses amb Guanyem Catalunya per una aliança política que a curt termini pot esdevenir una candidatura conjunta el 14-F. L’equip negociador ha fet arribar un document detallat, al qual ha tingut accés VilaWeb, que es presenta com a bases per a un acord polític entre la CUP i Guanyem. Fonts de la CUP diuen que és un “text acordat entre totes dues parts”, per bé que Guanyem diu que és “un document de la CUP no pactat entre totes dues forces”. De totes maneres, les assemblees territorials de Guanyem debatran aquest mateix document per decidir si l’accepten, el rebutgen del tot i trenquen les negociacions o hi proposen esmenes per a continuar les converses.
El fons de la discrepància entre la CUP i Guanyem –i també de Comunistes de Catalunya i Anticapitalistes, que ja han deixat la taula de negociacions– és la relació entre totes dues forces. Si és en peu d’igualtat amb una coalició, com vol Guanyem, o si Guanyem s’ha d’integrar a la Coordinadora Oberta Parlamentària –nom que té ara l’antic Grup d’Acció Parlamentària–, com proposa la CUP. L’argument d’aquesta negativa de Guanyem és que la militància ja va descartar el mes de març, quan ja parlaven de la necessitat de bastir una proposta d’esquerra nacional i transformadora que anés més enllà de la CUP, de fer una coalició.
Com a contraproposta, les bases per a l’acord polític proposen de fer visible que la candidatura va més enllà de la CUP amb una imatge de campanya diferenciada que combinaria els colors corporatius de la CUP i Guanyem –groc i rosa– amb els logotips i els elements corporatius corresponents, i amb la participació d’un representant de Guanyem al comitè de campanya.
A banda, es crearia un espai bilateral de la CUP i Guanyem que es reuniria periòdicament per fer seguiment de la candidatura al parlament i que, a més, treballaria per a la construcció de candidatures àmplies per a les eleccions municipals del 2023. La proposta a mitjà termini és una altra de les condicions de Guanyem per a tancar l’acord, perquè veuen fins i tot més important de construir un nou projecte d’esquerres i sobiranista central al país que no pas concórrer a les eleccions del 14 de febrer al parlament. Aquest espai bilateral haurà de preparar un congrés la tardor de 2021 per a tractar de les eleccions municipals arreu dels Països Catalans i redactar un document estratègic per a continuar més endavant.
També conviden Guanyem a participar en la Coordinadora Oberta Parlamentària, l’òrgan que guia l’acció del grup parlamentari de la CUP i que és integrat per representants de les assemblees territorials del partit, independents proposats per la militància per la seva experiència política i un representant de cada organització política que dóna suport a la candidatura, com ara Endavant, Poble Lliure, Arran, la Forja, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Lluita Internacionalista i Pirates de Catalunya. Normalment les decisions es prenen per consens, però en les decisions més controvertides cal votar. La CUP ofereix a Guanyem dos vots dins aquest òrgan, un més que la resta d’organitzacions polítiques que donin suport a la candidatura.
Dolors Sabater en seria la cap de llista
El nom de Dolors Sabater és el preferit per la militància de la CUP per a encapçalar la candidatura a les eleccions, tal com es va evidenciar en el procés intern de les bases per a cercar noms per a les llistes electorals. En cas de fructificar l’acord, el document preveu que l’ex-batllessa de Badalona sigui la número 1 de la llista a la demarcació de Barcelona, mentre que la resta de noms de les llistes els decidirà la CUP. Amb tot, es compromet a fer llistes tan plurals com sigui possible, “de manera que es comuniqui aquesta filosofia de construir un projecte polític divers, plural i que tingui la mirada a interpel·lar cada cop més sectors”.
Les bases per a un acord polític entre la CUP i Guanyem també preveuen que Guanyem tingui dos treballadors alliberats del grup parlamentari, que farien suport a Sabater per a les seves funcions representatives i la tasca parlamentària i que treballarien pel projecte d’espai ampli i les candidatures municipalistes del 2023. Amb tot, aquests dos alliberats no treballarien de manera aïllada, sinó que s’integrarien en les dinàmiques conjuntes de la candidatura i la vida parlamentària.
En cas que a les eleccions obtinguessin menys de cinc diputats no podrien tenir grup parlamentari propi, fet que afectaria els recursos del grup. Amb tot, es garanteix que es contractarà una persona proposada per Guanyem per a donar suport a Sabater i, a banda, “s’assegurarà que es manté el compromís de tenir una altra persona treballant per a les municipals del 2023”.